ŠAH: MEČ ŠAMPIONA

Kožul žrtvom lovca iznenadio Đukića i izjednačio rezultat

Kožul se bijelim figurama revanširao Đukiću i izjednačio rezultat nakon druge partije "Meča Šampiona" u Podgorici
35 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Đukić, Foto: ŠSCG
Nikola Đukić, Foto: ŠSCG
05.04.2019. 00:06h

Sjajna partija obilježila je i drugi dan nadmetanja dvojice sjajnih velemajstora u galeriji Diplomatske kule „The Capital Plaza centra“, samo je danas Hrvat Zdenko Kožul (2611) bijelim figurama uzvratio crnogorskom šahovskom prvaku Nikoli Đukiću (2548) i izjednačio je rezultat na 1:1.

Đukić i nekadašnji evropski prvak Kožul, igraju prijateljski "Meč šampiona", koji je predviđen u šest partija. Đukić je startovao juče pobjedom u sicilijanskoj odbrani, ali je danas odabrao da se brani grinfeldovom odbranom. Odigrana je veoma oštra varijanta, u kojoj Kožul žrtvuje krilnog pješaka za nastup u centru. Takva pozicija je već više puta viđena u Kožulovoj praksi. Đukić je izabrao rjeđi nastavak u kojem je dozvolio prodor bijelog pješaka do polja e7. Ovaj pješak je stijesnio crnu poziciju a Kožul je žrtvovao lovca, i oslabio je položaj crnog kralja.

Juče je Đukić žrtvovao lovca na polju g7, danas je Kožul to učinio na polju f7. Đukić je bio prinuđen na razmjenu. Prešlo se u završnicu u kojoj je Kožul imao dva topa a Đukić topa i lovca... 

Iako najavljen kao prijateljski duel “Meč šampiona”, Đukić i Kožul demonstriraju igru koja je sve samo ne prijateljska - bespoštedno i bez taktiziranja. Ovaj spektakl je i upriličen u cilju promocije šaha, kao i najave Evropskog prvenstva za amatere, u junu ove godine u Nikšiću i Evropskog školskog kupa u oktobru u Budvi.

Sjutra se od 16 sati igra treća partija “Meča šampiona" u Diplomatskoj kuli „The Capital Plaza centra".