Noć muzeja u sedam crnogorskih gradova

Između ostalih eksponata publika će biti u prilici da vidi srebrnu palmu iz Iraka, poklon Sadama Huseina, opremu za konja iz Libije (poklon Moamera Gadafija)...
147 pregleda 0 komentar(a)
Muzej Kralja Nikole Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Muzej Kralja Nikole Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.05.2011. 09:37h

Tradicionalna manifestacija Noć muzeja u Crnoj Gori biće održana sedmi put u subotu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Međunarodna manifestacija će se istog dana održati u 40 zemalja Evrope, a muzeji su otvoreni do kasnih večernjih sati kako bi posjetioci besplatno mogli da vide sadržaje.

Noć muzeja je manifestacija koja se od 2005. godine, na inicijativu i u koordinaciji Francuske muzejske direkcije, u evropskim muzejima organizuje pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i UNESCO ICOM, u subotu najbližu 18. maju, Međunarodnom danu muzeja.

Ovogodišnje obilježavanje ukazuje na ulogu muzeja u prenošenju zajedničke istorije budućim generacijama, sa porukom “Muzeji i sjećanja”.

Cetinje, centar muzejske djelatnosti

Narodni muzej Crne Gore i ICOM Montenegro će podsjetiti da je Cetinje jezgro formiranja muzejske djelatnosti u Crnoj Gori.

Istorijski, Umjetnički, Etnografski, Njegošev i Muzej kralja Nkole biće otvoreni za posjetioce od 19 časova do ponoći, a posjetioci će imati vodiče kroz stalne postavke.

Priroda i arheologija u Podgorici

Prirodnjački muzej Crne Gore, izložbom “Mali korak u prirodu Crne Gore“, u saradnji sa “Delta sitijem”, predstaviće vrijednosti prirode.

Grupe tematski vezanih prirodnih cjelina biće prezentovane u “dioramama”, sa izloženim primjercima sisara, ptica, riba, insekata, biljaka, gljiva i fosilnog materijala.

Muzeji i galerije Podgorice organizovaće izložbe fotografija stare Podgorice u Kuslevovoj kući u 20 sati, srednjovjekovnih mapa u zgradi Muzeja u 19 sati i arheoloških crteža “Skice prošlosti”, autora Tatjane Mijović u galeriji “Art” u 21 sat.

Fotografije i slikarstvo Kotora

Izložba fotografija, autora Zorana Nikolića, “Kotor noću” biće otvorena u 20 sati u Pomorskom muzeju.

O značaju muzeja biće organizovana dva okrugla stola u 22 sata i u ponoć.

Muzej Kotor je pripremio izložbu slika i skulptura sa IV internacionalnog likovnog susreta “Stari most”, u Muzeju grada Perasta.

U saradnji sa Etnografskim muzejom iz Beograda, izložbom “Pismom i razglednicom kroz vjekove”, predstaviće se beogradskoj publici u prostoru Manakove kuće.

Barske škrinje i slike Ulcinja

Zavičajni muzej Bar za 14. maj planira izložbe Škrinje iz etnografske zbirke Zavičajnog muzeja Bar, koja će biti otvorena u Dvorcu kralja Nikole od 19 sati do ponoći.

Legati u zbirci NOB u Kulturnom centru moći će da se pogledaju od 19 sati do ponoći, a stalna postavka Zavičajnog muzeja biće otvorena do ponoći.

Otvaranjem izložbe slikarke Vesne Milić, Zavičajni muzej u Ulcinju pridružiće se međunarodnoj manifestaciji.

Koncerti i izložbe u Tivtu

Centar za kulturu u Tivtu organizuje program od 20 sati do ponoći: izložbu Hilmije Ćatović “Pejzaži” u Galeriji ljetnjikovca Buća, a u atrijumu koncert etnogrupe “Zora”.

Posjetioci će imati priliku da vide i rekonstruisan prostor sa arheološkom i etnografskom zbirkom.

Bogatstva Rožaja i Bijelog Polja

Zavičajni muzej “Ganića kula”, koji ilustruje bogatstvo materijalne i duhovne kulture naroda, predstaviće izložbu fotografija autora Damira Skareta “Priroda Rožaja”.

Zavičajni muzej Centra za djelatnosti kulture “V. Bulatović - Strunjo” organizovaće obilazak stalne postavke i izložbu, uz muzičko scenski program.

Muzeji u Budvi, Ulcinju, Beranama i Kolašinu u Noći muzeja obezbijediće besplatan ulaz za publiku čitave noći.

Akustična noć na Kruševcu

Povodom Međunarodne noći muzeja, Dvorac Petrovića i Perjanički dom će predstaviti novu stalnu postavku Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Između ostalih eksponata publika će biti u prilici da vidi srebrnu palmu iz Iraka, poklon Sadama Huseina, opremu za konja iz Libije (poklon Moamera Gadafija), zlatni ritualni splav plemena Muiska iz Kolumbije, primjerci makonda i šona skulpture iz Afrike, korejske vezove na svili, vaze od kuvanog ružinog drveta iz Kampućije.

U okviru stalne postavke posebno mjesto zauzimaju djela crnogorskih umjetnika Petra Lubarde, Dada Đurića, Voja Stanića, Nikole Vujoševića, Nikole Gvozdenovića, Rajka Todorovića Todora, Dimitrija Popovića, Slobodana Slovinića, Pavla Pejovića, Toma Pavićevića, Naoda Zorića, Srđana Vukčevića, Muja Jovićevića, Cvetka Lainovića, Ratka Odalovića, Draška Dragaša.

Četrnaest mladih savremenih autora uzeće učešća na ovoj manifestaciji projektom “Acoustic night”: Vlatka Vujošević, Brigita Antoni, Maja Mirković, Tanja Markuš, Adrijana Gvozdenović, Petar Vujović, Lidija Rabrenović, Dušanka Seratlić, Adin Rastoder, Veljko Kopitović, Bojana Bogavac, Anja Aleksić, Milovan Novaković i Teodora Nikčević.

Radovi imaju eksperimentalni, angažovani i intimno emotivni karakter izražen kroz različite medije.

Umjetnici će aktivirati, ozvučiti izložbeni prostor kao i prostor parka oko Dvorca instalacijama, video projekcijama, fotografijama, skulpturama, crtežima i grafikama.

Bonus video: