Šarići preko Prve i Hipo banke oprali 15 miliona od kokaina

Upućeni tvrde da je Jovica Lončar bio osoba kojoj je Šarić najviše vjerovao, zbog čega su ga u Pljevljima nazivali “Darkov lični bankar” jer se razumio u finansije
405 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2011. 09:18h

Tokom višemjesečne finansijske istrage specijalnog istražnog tima došlo se do sumnji da su Pljevljak Jovica Lončar kao izvršni direktor i osnivač Duško Šarić preko firme “Mat company” za odbjeglog Pljevljaka Darka Šarića i njegovu grupu “oprali” više od 15 miliona eura, koje su zaradili od prodaje kokaina.

Kako saznaju “Vijesti”, specijalno tužilaštvo Lončara i mlađeg Šarića sumnjiči da su u tokom 2008. i 2009. godine preko računa dviju banaka u Crnoj Gori - Prve banke i Hipo Alpe Adria banke u legalne tokove ubacili milionske iznose, za koje nijesu imali pokriće o porijeklu.

Njima dvojici se na teret stavlja krivično djelo “pranje novca”, zbog čega su juče satima saslušavani u zgradi tužilaštva u Podgorici, gdje je oko 17.25 časova iz Istražnog zatvora u Bijelom Polju doveden Duško Šarić.

Prema podacima “Vijesti”, u naredna dva dana biće donijeto rješenje o zahtjev za sprovođenje istrage protiv Lončara i Šarića, koji je još 16. novembra prošle godine uhapšen u Pljevljima nakon naloga tužilaštva iz Rima u međunarodnoj akciji “Loptice”.

Lončar se nije opirao

Jovica Lončar, bliski prijatelj i saradnik odbjeglog Darka Šarića, kojeg su policije regiona označile kao glavnog narkobosa za ovaj dio Evrope, uhapšen je u srijedu veče oko 22.10 časova u podgoričkom kafiću “Prajv” na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, dok je sa trojicom prijatelja i prijateljicom za šankom pio piće.

Inspektor i šest pripadnika Posebne jedinice uz nalog specijalnog tužioca priveli su Lončara, koji nije pružao otpor već je mirno izašao iz novootvorenog lokala gdje je posljednjih dana svakodnevno pio kafu, a onda bez lisica ušao u policijski automobil parkiran naspram prvih zgrada Bloka pet.

Lokal u kojem je Lončar uhapšen je u vlasništvu Podgoričanina Branimira Baćka Ivaniševića, na čije ime se sada vodi porodična stambena zgrada Darka Šarića, koja se nalazi u Ulici Đenisijevića u Pljevljima.

“Vijestima” je rečeno da je Lončar na saslušanju negirao umiješanost u bilo kakve sumnjive transfere novca preko firme gdje se i dalje vodi kao osnivač kao i to da su Šarići novac zaradili prodajom kokaina

Njihovo prijateljstvo potiče iz vremena kada je Ivanišević igrao u FK “Rudar”, gdje je bio na poziciji veznog.igrača.

Lončar je juče ujutro oko 9 časova priveden na saslušanje kod specijalnog tužioca Milisava Veličkovića, koji ga je sve do 13.30 časova ispitivao o umiješanosti u finansijske tokove firme “Mat company”.

“Vijestima” je rečeno da je Lončar na saslušanju negirao umiješanost u bilo kakve sumnjive transfere novca preko firme gdje se i dalje vodi kao osnivač kao i to da su Šarići novac zaradili prodajom kokaina. On je tvrdio da za sve transakcije ima urednu dokumentaciju kao i dokaz o porijeklu novca.

Lončarev advokat Zorica Đukanović, koja je prisustvovala saslušanju, nije željela da otkriva detalje iz specijalne istrage, koja se vodi protiv njenog klijenta.

“Ne mogu vam ništa reći u ovoj fazi istrage”, bilo je sve što je Đukanović kazala “Vijestima”.

“On je, sumnja se, prihode stečene na nezakonit način, prodajom narkotika, ulagao u legalne finansijske tokove i time činio tzv. pranje prljavog novca putem bankarskog poslovanja, a zatim tako „oprani novac” dalje transferisao raznim pravnim licima u Crnoj Gori i Srbiji”, navodi se u šturom saopštenju Uprave policije.

Jake mjere za nasmijanog Duška

Uz jake mjere obezbjeđenja Zatvorske policije juče u 17.25 časova u zgradu tužilaštva u Podgorici iz bjelopoljskog Istražnog zatvora doveden je i Duško Šarić.

Četiri zatvorska vozila krcata sprovodnicima, naoružani puškama i pod glasnom zvučnom i svjetlosnom rotacijom munjevito su se parkirali u dvorište iza zgrade tužilaštva, ograđeno dugim rešetkama.

Dvadesetak sprovodnika hitro je izašlo iz zatvorskih vozila, opkolilo Šarića kojeg su uz svojevrstan “živi štit” izveli i dopratili do ulaznih vrata.

Mlađi Šarić, uprkos teškim sumnjama koje mu se u proteklih pola godine stavljaju na teret, nije pokazivao zabrinutost, naprotiv, sve dok ga nijesu uveli u zgradu njemu se sa lica nije skidao osmjeh.

Šariću za četiri dana ističe pritvor koji mu je određen zbog sumnje da je bio u klanu Darka Šarića

Saslušanje Šarića trajalo je sinoć do blizu 23 sata, a advokat je bio Kasim Dizdarević, nakon čega je on ponovo uz jake mjere vraćen u Istražni zatvor Bijelo Polje.

Kako saznaju “Vijesti”, Šarić je i sinoć negirao da ima bilo kakve veze sa pranjem novca i švercom kokaina.

Šariću za četiri dana ističe pritvor koji mu je određen zbog sumnje da je bio u klanu Darka Šarića, koji je na veliko tokom 2008. i 2009. godine rasturao drogu u Italiji, tako da se očekuje da će tužilaštvo do kraja tog roka podići optužnicu protiv njega.

Dok se očekuje odluka specijalnog tužioca u tom postupku, Šariću će ipak biti produžen pritvor, ali ovog puta po drugom osnovu - zbog sumnje da je počinio krivično djelo “pranje novca”.

Prečešljali „Mat company”

Prije samo tri dana vrhovna državna tužiteljka Ranka Ćarapić je na saslušanju pred članovima skupštinskog Odbora za bezbjednost označila policiju kao glavnog krivca što ranije nije došlo do procesuiranja slučaja Šarić u Crnoj Gori.

Osim toga, ona je naglasila da su greške nešto kasnije ispravljene tako da se došlo do relevantnih dokaza u višemjesečnoj istrazi.

Transferi novca, akcije i imovina Pljevljaka Duška Šarića, kojeg italijanski i srpski pravosudni organi sumnjiče za stvaranje kriminalne narko organizacije, više od godinu su bili pod lupom specijalnog istražnog tima.

“Vijestima” je rečeno da je do sada okončana samo finansijska istraga firme “Mat company”, a da će se u narednom periodu nastaviti kontrola i drugih preduzeća, hotela, diskoteka koje su kontrolisali Šarići

U finansijskoj istrazi zbog proširenog oduzimanja imovinske koristi, shodno novom Zakonu o krivičnom postupku, na meti provjera osim dvojice Šarića našli su se njihov prvi čovjek za finansije Jovica Lončar i još nekoliko njima bliskih i ljudi od povjerenja.

“Vijestima” je rečeno da je do sada okončana samo finansijska istraga firme “Mat company”, a da će se u narednom periodu nastaviti kontrola i drugih preduzeća, hotela, diskoteka koje su kontrolisali Šarići.

Taj podatak ne čudi ako se zna da je Šarićima upravo firma “Mat company” bila najznačajnija u Crnoj Gori, a na čijem čelu se prema jučerašnjem uvidu u registar Privrednog suda nalaze imena uhapšenog Jovice Lončara i izvjesnog Muhameda Delagije.

Za inspektore iz specijalnog tima bilo je posebno interesantno kako su firme sa egzotičnih adresa, Maršalskih ostrva i drugih of-šor destinacija, a koje se pominju da su bile osnovane na sa Šarićima povezana lica, bile garanti, obično visokim depozitima u kešu, za kredite koje je povlačila “Mat kompani”.

Povlašćeni statusi u Hipo Alpe Adriabanci

Kako je ranije objavio “Monitor”, Hipo Alpe Adria banka u Crnoj Gori je, navodno, služila kao posrednik za transfere novca prikupljenog iz of-šora.

Novac je posebno uplaćivan od januara 2008. do decembra 2009, a među imenima koja se pominju da su imali povlašćeni status klijenta od posebnog značaja bio je i Šarićev blizak saradnik - ubijeni kotorski biznismen Dragan Dudić Fric.

Uprkos formalnim promjenama osnivačke i vlasničke strukture ove kompanije, prema arhivi Centralnog registra privrednog suda, svi tragovi vode upravo do Duška Šarića.

Uprkos formalnim promjenama osnivačke i vlasničke strukture ove kompanije, prema arhivi Centralnog registra privrednog suda, svi tragovi vode upravo do Duška Šarića

Ova kompanija osnovana je septembra 2006. godine pod drugim nazivom - “Mat šop”, ali je dvije godine kasnije preimenovana u “Mat kompani”, čiji je prvi direktor, takođe, bio Duško Šarić, a osnivači Lončar i američka firma “Mateniko LLC”, koja navodno, takođe, pripada Šarićima.

Krajem oktobra 2009, kada je počela policijska operacija “Balkanski ratnik”, Duško Šarić je formalno izašao iz ove firme, a na njegovo mjesto, u jednoj od ukupno 17 registracija kod Privrednog suda za nepune četiri godine, došao je Lončar.

To nije potrajalo, je je mjesec kasnije, za izvršnog direktora imenovan Muhamed Dalagaja, dok Lončar ostaje u kompaniji kao osnivač. “Mat kompani” je bila aktivna u poslovima transporta, nafte i u građevinarstvu.

Koliko je za kratko vrijeme imala uticaja najbolje se vidi iz niza poslovnih ugovora i ozbiljnih projekata koje su imali sa Opštinom Pljevlja i Elektroprivredom Crne Gore.

Sumnjiv zalog od 5,3 miliona u Prvoj banci

Specijalni tim tokom višemjesečne istrage oko tokova novca odbjeglog Darka Šarića i njegovog brata Duška bavio se i istragom dokumentacije Registra zaloga Privrednog suda, a koji se odnosi na saradnju Prve banke i “Mat kompani”.

Iako je Prvoj banci tokom krajem 2008. godine zbog gotovo izvjesnog bankrota bilo zabranjeno da daju kredite i zaloge, oni su u novembru te godine imali prilično krupan novčani transfer sa pljevaljskom firmom “Mat kompany”.

Sumnjivi aranžmani Prve banke bili su povod tadašnjem guverneru Centralne banke Ljubiši Krgoviću da vrhovnoj državnoj tužiteljki polovinom decembra 2008. godine ukaže da su zbog tog kredita Pljevljacima „ugrožena prava deponenata i povjerilaca te banke”

Iz prijave zaloga R-08110700112 od 7. novembra 2008. vidi se kako je Prva banka od “Mat kompany” primila založenu imovinu u iznosu 5.353.438 eura, a još nije poznato je li kompanija dala novac i da li im je on kasnije i kako vraćen.

Sumnjivi aranžmani Prve banke bili su povod tadašnjem guverneru Centralne banke Ljubiši Krgoviću da vrhovnoj državnoj tužiteljki polovinom decembra 2008. godine ukaže da su zbog tog kredita Pljevljacima „ugrožena prava deponenata i povjerilaca te banke”.

Za vrijeme ozbiljnog poslovnog zamaha braće Šarić od 2006. pa sve do oktobra 2009. godine oni su preko “Mat compani” ali i drugih povezanih firmi velikom brzinom širili biznis u Crnoj Gori, gdje su redom kupovali nekretnine i hotele, ali i tražili učešće na važnim državnim projektima.

Ukoliko se pogleda i to da su Šarići za “Mat company” tokom 2008. i 2009. godine kupili milionski vrijedne građevinske mašine, bagere, kipere, kamione onda nije teško zaključiti da su vjerovatno htjeli da se kandiduju za neki ozbiljan posao u Crnoj Gori.

Na “Mat company” se u Pljevljima vodi veći broj nepokretnosti. Prema podacima iz Uprave za nekretnine, ta kompanija je vlasnik 14.941 metara kvadratnih, stanova, poslovnih objekata, livada, voćnjaka i njiva. Nad ovim nepokretnostima nema hipoteke zbog eventualnog kreditnog zaduženja kod Prve banke.

Na red stižu i druge Šarićeve firme

Osim firme “Mat company”, Šarići su osnovali i “Mat šop”, koja je i dalje nakon države drugi većinski akcionar “Pobjede”, sa 29.424 akcije. Osim ove kompanije na spisku akcionara se dalje nižu imena osmorice Pljevljaka, za koje se vjeruje da su povezani sa braćom Šarić.

Uhapšeni Jovica Lončar je bio sportski direktor FK “Municipijum”

Uhapšeni Jovica Lončar je bio sportski direktor FK “Municipijum”, a njegovo ime se ranije u registru Privrednog suda nalazilo i za firme “Mat šop” i “Mat construction” gdje je on bio direktor ili osnivač.

“Vijestima” je rečeno da upravo ove, ali i druge firme, za koje se vjeruje da su Šarićeve, dolaze na red za nove finansijske istrage specijalnog tima.

Darko posljednji put viđen na Lončarevoj slavi

Odbjegli Darko Šarić kojeg policije regiona sumnjiče da je tokom posljednjih nekoliko godina napravio krupnu narko organizaciju, koja je iz Latinske Amerike brodovima do Evrope dopremala tone skupocjenog kokaina, bio je veoma blizak sa uhapšenim Lončarem.

Šarić je u javnosti posljednji put i viđen 21. januara 2010. godine upravo na porodičnoj slavi u kući Jovice Lončara

Upućeni tvrde da je Jovica Lončar bio osoba kojoj je Šarić najviše vjerovao, zbog čega su ga u Pljevljima nazivali “Darkov lični bankar” jer se razumio u finansije.

Stariji Šarić je u javnosti posljednji put i viđen 21. januara 2010. godine upravo na porodičnoj slavi u kući Jovice Lončara, a onda je te noći nestao iz Pljevalja jer je srpska policija za njim narednog dana raspisala međunarodnu potjernicu.

Sa Lončarem je bio blizak i odbjegli Pljevljak Goran Soković, kojem se od polovine oktobra prošle godine gubi svaki trag.

Galerija

Bonus video: