Najbolje dijete za muškarce

Masne kisjeline su potrebne tijelu da bi se telo normalno razvijalo, ali u umjerenim količinama. I samo nezasićene mogu biti dobre, tako ih treba pažljivo unositi.
101 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2011. 16:32h

Uravnotežena ishrana može da odagna sve probleme. Dobra ishrana je za muškarce vrlo bitna jer njihov organizam zahtjeva različitu hranu i više hrane nego žene.

Najveći broj dijeta ima cilja da smanji broj kilograma, međutim, postoje i one kojima se dobija na kilaži, odnosno, pomažu da se dobije mišićna masa. Kako onda odlučiti koja je dijeta najbolja za muškarca?

Kakvi su planovi ishrane za muškarce? Najnovije dijete se baziraju na vašem postojećem stanju tela, tako da ako planirate da smršate ili da se ugojite malo, treba da upražnjavate dijetu bez ugljenih hidrata. Ova dijeta je dobra za one čije je zdravstveno stanje dobro, prenosi b92.net.

Malo ugljenih hidrata

Ne bi trebalo da ih potpuno izbacite jer su oni najbitniji za energiju ali i brojne tjelesne funkcije. Zato je najbolje unositi komplekse ugljenih hidrata umjesto prostih. Najbolji izvori su crni hljeb, kornfleks, braon pirinač, med itd. Šećer, brašno i bijeli hljeb sadrže proste ugljene hidrate koji su veoma nezdravi. Komplekse ugljenih hidrata treba konzumirati ujutru kao dete balansirane dijete jer se na taj način oni razlažu u toku dana.

Umjerene masti

Masne kisjeline su potrebne tijelu da bi se telo normalno razvijalo, ali u umjerenim količinama. I samo nezasićene mogu biti dobre, tako ih treba pažljivo unositi. Nezasićene kisjeline veoma se teško razgrađuju pa talože holesterol i začepljuju arterije. Dobre su namirnice koje su bogate omega 3 masnim kisjelinama koje ne nose nikakvu opasnost za tijelo. Losos, tunjevina, sardine i druge ribe imaju ih dosta u sebi. Pasulj, sočiva, bademi, grašak, orasi, puter sa malim procentom masti, mahunarke, indijski orasi i mlijeko mogu biti dio ovakve dijete.

Proteini

Dijeta bogata proteinima je najbolja ukoliko želite da smršate jer su bitni i ako želite smršate ali i ako želite da dobijete na mišićnoj masi. Šolja mlijeka i bjelance bi trebalo da vam postanu rutina. Piletina, riba, ćuretina i drugo meso je bogato proteinima. Sve zrnevlje u obliku supe može biti odličan izvor proteina.

Vitamini, minerali, vlakna

Vitamini i minerali su vrlo bitni faktori za imuni sistem i pomažu u borbi protiv napada mikroba. Vlakna pomažu uredan rad crijeva. Zeleno povrće kao što je brokoli, spanać, kupus, zelena salata i drugo se mora jesti svakog dana. Banane, jabuke, lubenice, pomorandže, grejpfrut, šljive, breskve i ostalo voće je odlično i treba ga jesti takođe svakodnevno. Već nakon kratkog vremena ćete osjetiti razliku u stanju organizma ako se odlučite za ovu ishranu. Jedite i dosta svježeg povrća – krastavce, šargarepe...

Bonus video: