Bernardo Bertoluči dobio počasnu zlatnu palmu u Kanu

Romantična komedija Vudi Alena, kojom je otvoren festival, prikazana je van takmičarske selekcije
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2011. 12:31h

Italijanski sineasta Bernardo Bertoluči otvorio je 64. filmski festival u Kanu, na tradicionalnoj ceremoniji nakon koje je prikazan novi film Vudi Alena “Ponoć u Parizu”.

Bertolučiju, dobitniku dva Oskara za film “Posljednji kineski car”, dodjeljena je počasna Zlatna plama za cjelokupnu karijeru.

“Malo sam čekao da dobijem moju Zlatnu palmu”, prokomentarisao je 70-godišnji Bertoluči koji je nagradu posvetio “svim Italijanima koji i dalje imaju snagu da se bore, kritikuju i negoduju".

Romantična komedija Vudi Alena, kojom je otvoren festival, prikazana je van takmičarske selekcije.

Prema riječima filmskog kritičara hrvatskog Jutarnjeg lista, Jurice Pavičića, riječ je o osrednjem Alenovom filmu “punom erudita iz prošlosti”.

“Ne znam šta da očekujem, vidjećemo”, rekao je novinarima De Niro, uobičajeno škrt na riječima

Takav je i “Ponoć u Parizu”: osrednji high concept pun stereotipa u kojem su najbolji i oni djelovi gdje reditelj u zaplet uvodi legendarne umjetnike.

U filmu se tako pojavljuju Fitdžerald, Hemingvej, Pikaso, Bunjuel, Edrijan Brodi u briljantnoj epizodi glumi Dalija, a Keti Bejts u ulozi Gertrude Štajn.

Među 20 pretendenata na Zlatnu palmu su filmovi Terensa Malika, braće Žan-Pjera i Lika Dardena, Larsa von Trira, Nanija Moretija, Pedra Almodovara, Akija Kaurismakija, Radua Mihaileanua i Paola Sorentina.

Dobitnika glavne nagrade festivala biraće žiri predvođen Robertom de Nirom. Oskarovac i predsjednik žirija izjavio je da je nestrpljiv da pogleda filmove koji su u trci za glavnu nagradu - Zlatnu palmu.

“Ne znam šta da očekujem, vidjećemo”, rekao je novinarima De Niro, uobičajeno škrt na riječima. “Neometano gledati toliko filmova za tako malo vremena, za mene je krajnje neobično i fantastično”, dodao je 67-godišnji dobitnik Oskara za uloge u filmovima “Razjareni bik” i “Kum 2”.

O zadatku koji će imati kao predsjedavajući žirijem, De Niro je rekao da se radi o “maču sa dvije oštrice”, pošto neki umjetnici “neće biti nagrađeni” na festivalu. “To je tako”, dodao je on.

Kompleten žiri festivala, koji će trajati do 22. maja, čine i glumci Džud Lo, Uma Turman i Martina Guzman, reditelji Džoni To, Olivije Asajas i Mahamat Saleh Harun, producentkinja Nansun Ši i književnica Lin Ulman.

Galerija

Bonus video: