Želite da živite duže? Iskalite bijes!

Koliko puta ste se posvađali sa partnerom/kom? Da li možete svađe da izbrojite na prste jedne ruke?Ili su pak prepirke toliko česte da su vam postale sastavni dio svakodnevice?
0 komentar(a)
parovi, Foto: Www.masterfile.com
parovi, Foto: Www.masterfile.com
Ažurirano: 12.05.2011. 10:08h

Naravno, ako se stalno raspravljate i polemišete sa partnerom, to nikako nije dobro, po vašu vezi i polne odnose, uostalom.

Međutim, poneka žešća prekirka, katkad, odlično “padne”.

U svakom slučaju, istraživanje naučnika Univerziteta u Mičigenu pokazalo je kako svađa, kao i dobar seks - produžava život.

Pazite sad, slijedi kritičan detalj: njihovo istraživanje je pokazalo da onaj partner, koji potiskuje bijes, a drugi partner se na njega ljuti - prije umre nego onaj koji iskali svoj bijes.

Možda ste sada pomislili kako je smrt onoga koji potiskuje bijes uzrokovana bilo čim drugim, no, ovi naučnici tvrde drugačije.

Njihovo istraživanje obuhvatilo je više od 200 parova, dok je istraživanje trajalo čak 17 godina.

Riječ je o parovima koji su bili približno istih godina i dobrog zdravlja.

Podijelili su ih u četiri grupe.

U prvoj su bili oni parovi kod kojih oba partnera iskazuju svoje strahove, ljutnju, tugu…

U drugu i treću grupu su bili oni, kod kojih jedan partner iskazuje ljutnju, dok je drugi potiskuje i pasivno podnosi ljutnju onog drugog.

Četvrta grupa sastojala se od parova kod kojih i jedan i drugi partner potiskuju svoj bijes.

Rezultati su bili porazni: parovi, kod kojih su oba partnera potiskivali bijes, kao i oni među kojima jedan partner pasivno prima bijes, prije su umrli od onih koji izražavaju svoje negativne emocije.

Četvrta grupa se sastojala 26 parova, u kojima oba partnera potiskuju bijes, i tokom 17 godina, koliko je trajalo istraživanje, u njoj je zabilježeno 13 smrtnih ishoda.

Dobro, dobro, samo lagano: ovaj tekst svakako ne znači da sad svako malo treba da polupate sve po kući.

To nikako.

Suština je u tome da je svako iskazivanje emocija, kako onih pozitivnih, tako i negativnih, zdravo.

Ne morate da ih potiskujete, samo da pronađete pravi način da ih izrazite: sve se može iskazati na lijep način, bez vriske, lupanja o sto itd., itd.

Bonus video: