Samo 13 koraka vas dijeli od vitke linije

Da bi spriječili gomilanje kilograma i njihov poguban uticaj na zdravlje srca, bubrega, jetre, kukova, koljena i zglobova, isprobajte neke od prirodnih i jednostavnih načina koje vam predlažemo za mršavljenje.
127 pregleda 0 komentar(a)
tijelo, Foto: Www.shutterstock.com
tijelo, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 12.05.2011. 10:28h

1. Ne prenagljujte s količinom hrane tokom samo jednog obroka: prije ih podijelite na 5 do 6 manjih koje ćete jesti tokom dana. Konzumacijom nekoliko manjih obroka, pomažete tijelu da otpusti manje insulina, koji održava stalni nivo šećera u krvi, te pomaže u kontrolisanju gladi.

2. Jedan od starih trikova je i serviranje hrane na nešto manjim tanjirima. Istraživanja su pokazala da što manje hrane stavimo na tanjir, manje ćemo i pojesti.

3. Za vizuelno povećanje obroka neka vam posluži povrće: npr., pripremite salatu od tjestenine i stavite u nju što više brokule, šargarepe, paradajza... Isto važi i za pripremu salata i omleta - dodajte što više povrća kako bi sve izgledalo punije i sočnije.

4. Čaša mlake vode pomiješane s limunovim sokom i medom, stari, uspješan trik: pravi napitak za mršavljenje i topljenje masnoća.

5. Umjesto punomasnog, konzumirajte obrano mlijeko, bogato kalcijumom, a ne kalorijama.

6. Žitarice za doručak obavezno! Svakog dana. Takvim režimom ishrane unijećete u organizam više vlakana i kalcijuma, a manje masti, u odnosu na one, recimo, koji u jutarnjem obroku uživaju u nezdravim pekarskim proizvodima ili zaslađenim žitaricama.

7. Tri šolje dnevno zelenog čaja biće dovoljne da se uspješno uhvatite u koštac s viškom kilograma.

8. Probajte da jedete polako i da stavljate viljušku ili kašiku na tanjir posle svakog zalogaja ako jedete sporo, prije ćete imati osjećaj sitosti. Vode pijte što više.

9. Umjesto voćnih sokova, jedite što više voća. Em će prije zasititi, em ćete unijeti manje kalorija na taj način.

10. Zaboravite na ishranu u restoranima: oni koji se često hrane u restoranima, u organizam unose više kalorija i masnoća jer ne kontrolišu pripremu jela.

11. Pojedite dva paradajza svakog jutra: ograničićete unos kalorija tokom dana.

12. Rafinisanu hranu, koja sadrži velike količine ugljenih hidrata, jednostavno zaboravite, jer dovodi do debljanja. Bijeli šećer, oriz i bijelo brašno, zamijenite s proizvodima od cijelog zrna. Na vašem svakodnevnom meniju neka se nađe obavezno integralni oriz.

13. I na kraju, ali i dalje posebno važno: vježbe. Ako nemate vremena za intezivne treninge u fitnes centru, onda one laganije obavljajte kod kuće, svakog dana.

Bonus video: