Trećina svjetske proizvodnje hrane propadne ili se baci

Problem je i u tome što su potrošači u bogatim zemljama naučeni da kupuju više hrane nego što im treba
0 komentar(a)
pijaca, Foto: Rojters
pijaca, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.05.2011. 09:33h

Oko trećina hrane koja se godišnje proizvede u svijetu - približno u količini od 1,3 milijarde tona - propadne ili se baci, upozorila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

"S obzirom na ograničenost prirodnih resursa, za prehranjivanje rastuće svjetske populacije bi bilo djelotvornije da se smanje gubici, nego da se poveća proizvodnja hrane", navedeno je u najnovijem izveštaju FAO, prenosi AFP.

Dok 925 miliona ljudi širom svijeta pati od gladi, istovremeno propada ili se baca količina hrane koja odgovara polovini globalne godišnje žetve žitarica, upozorili su stručnjaci FAO.

Građanin Evrope ili Sjeverne Amerike prosječno godišnje baci između 95 i 115 kg hrane.

Građanin Evrope ili Sjeverne Amerike prosječno godišnje baci između 95 i 115 kg hrane.

FAO ističe da trgovci stavljaju preteran akcenat na izgled hrane, a istraživanja pokazuju da bi potrošači bez problema kupili i proizvod koji ne zadovoljava standarde izgleda, pod uslovom da ima dobar ukus i da je neškodljiv.

Problem je i u tome što su potrošači u bogatim zemljama naučeni da kupuju više hrane nego što im treba.

Tome doprinose, na primer, i suviše velika pakovanja gotovih jela u radnjama ili švedski stolovi po fiksnoj cijeni u restoranima.

Kasnije ovog mjeseca u Njemačkoj bi trebalo da bude održana konferencija pod nazivom "Čuvajte hranu!" pa je FAO za tu priliku izdao ovaj izveštaj, na bazi podataka naručenih od Švedskog instituta za hranu i biotehnologiju.

Bonus video: