ZBOG STIDA I OSUDE

Narkomani iz Danilovgrada samo kad imaju krizu trče kod doktora

Naša obaveza je da ovisnicima smanjimo tegobe prouzrokovane korišćenjem narkotika i dajemo im adekvatnu terapiju, rekla je Milić-Maraš.
185 pregleda 0 komentar(a)
Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 12.05.2011. 09:02h

Samo desetak stalnih zavisnika od droge kad ima jake apstinencijalne krize trči za pomoć u danilovgradski Dom zdravlja, dok mnogo veći broj njih terapiju traži kod ljekara u Podgorici.

Iako nadležni ističu da je u gradu sve više povećan broj zavisnika od droge, policija kao ni nevladine organizacije nemaju tačne podatke o broju narkomana u Danilovgradu.

"Vjerovatno zbog stida i osude male sredine oni se kriju i pomoć traže u Podgorici, a manje kod ljekara u danilovgradskom Domu zdravlja", kazala je za “Vijesti” psihijatar dr Alma Radovanović.

Ona je kazala da mali broj onih koji imaju problem sa drogom traže pomoć u svom gradu, a to čine u teškim apstinencijalnim krizama.

"Uglavnom se to dešava tokom njihove apstinencijalne krize, kada dođu da bi dobili terapiju. Od onih koji dolaze ovdje procentualno je veći broj muškaraca nego žena, a starosti su između 19 i 30 godina. Nijedno od njih nije se izliječilo, apstiniraju određeni period i opet se tome vrate", objasnila je dr Radovanović.

Zavisnici u Službi hitne medicinske pomoći u Danilovgradu rijetko traže pomoć i ta Služba nije imala većih problema sa njima.

Pacijenti traže sterilni špric, iglu i ljekove protiv bolova

Dr Radojka Milić-Maraš koja u SHMP radi od osnivanja navela je da do sada nijesu imali slučajeve predoziranja narkoticima niti smrtnih slučajeva zbog trovanja drogom.

"Povremeno se desi da neki pacijent dođe i traži sterilni špric, iglu i ljekove protiv bolova. U tim slučajevima možemo da prepoznamo da je riječ o pacijentu koji je zavisnik o narkoticima. Naša obaveza je da im smanjimo tegobe prouzrokovane korišćenjem narkotika i dajemo im adekvatnu terapiju", rekla je Milić-Maraš.

"Moguće je da ova lica zaobilaze SHMP jer je Danilovgrad relativno malo mjesto, a ta lica najčešće kriju da su zavisnici", kaže dr Milić-Maraš.

Uskoro će četiri godine od kada je nadomak Danilovgrada formiran "Retocentar" i bez obzira na to što je Centar besplatan i otvoren za sve koji se požele liječiti od neke zavisnosti, samo jedna osoba iz Danilovgrada do sada je tražila njihovu pomoć.

Nema podataka o broju zavisnika

Osnivač Centra Andrea Bujas istakla je da je nesporna činjenica da droge ima kao i zavisnika, samo fali njihova želja za izlječenjem.

"Nemamo konkretne podatke o broju zavisnika iz Danilovgrada, a kod nas pomoć najviše traže zavisnici iz Nikšića i Podgorice. Kroz Centar je od osnivanja prošlo više od 200 zavisnika iz Crne Gore, ali i regiona", navela je Bujas.

Podatke o broju registrovanih narkomana nemaju ni u danilovgradskoj policiji, gdje zbog sistematizacije nema odjeljenja za borbu protiv droge.

Rukovodioc ekspoziture kriminalističke policije Veselin Bobičić objasnio je da oni sarađuju sa kolegama iz Podgorice i drugih opština, tako da su za dvije godine uhapsili devet osoba iz Danilovgrada zbog krivičnih djela povezanih sa drogom.

Preporučujemo za Vas