Jovica Lončar tvrdi da nije prao novac za braću Šarić

Prijatelji i partneri odbjeglog Darka Šarića ulagali su svoj novac i u medije. Treći po veličini akcionar "Pobjede" do sredine decembra prošle godine bio je Jovica Lončar
221 pregleda 0 komentar(a)
lončar, Foto: Savo Prelević
lončar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.05.2011. 17:13h

Jovica Lončar, jedan od najbližih saradnika braće Darka i Duška Šarića, negirao je pred tužiocem da je za Šariće oprao 15 miliona eura navodno zarađenih od prodaje droge, javlja Televizija Vijesti.

Ločnar je negirao tvrdnje tužilaštva da je legalizovanje novca od prodaje narkotika obavio preko dvije banke u Crnoj Gori.

Lončar je kazao da za svoje transakcije ima urednu dokumentaciju..

Prijatelji i partneri odbjeglog Darka Šarića ulagali su svoj novac u nekretnine, turizam, građevinarstvo ali i medije, podsjeća TV Vijesti.

Treći po veličini akcionar Pobjede do sredine decembra prošle godine u zvaničnoj evidenciji bio je Jovica Lončar, jedan od osnivača firme Mat kompani i direktor firme Mat konstrakšn koje se povezuju sa Šarićima.

Televizija saznaje da će optužnica protiv Lončara kao i Duška Šarića biti podignuta do nedjelje.

Diskretna akcija hapšenja

Specijalna jedinica Uprave poliije uhapsila je sinoć u Podgorici Lončara, zbog sumnje da je za njih prao novac zarađen od kokaina.

List "Dan" navodi da je specijalni tužilac Đurđina Nina Ivanović tokom finansijske istrage došla do podataka da su braća Šarić, preduzeće "Mat kompani" povjerili Lončaru u momentu kada je bilo najavljeno da će njihova imovina biti konfiskovana, smatrajući da će je na taj način sačuati.

"Akcija Lončarevog hapšenja je izvedena diskretno i u najstrožijoj tajnosti jer su u toku konsultacije sa tužiocem o lišavanju slobode još nekoliko lica osumnjičenih za isto krivično djelo. On je praćen tokom čitavog dana, a lisice su mu stavljene na ruke u večernjim časovima", rekao je "Danu" sagovorik iz policije.

Na preduzeće "Mat kompani", kako je utvrđeno u toku istrage, vodi se u Pljevljima veći broj nepokretnosti.

U statusu vlasnika "Mat kompani" upisani su Jovica Lončar, dok je suvlasnik "Mat šopa", filijale "Mat kompani" bio Pljevljak Goran Soković za kojim takođe traga srpska policija.

Provjere u Rudaru i "Sekondo portu"

Tužilaštvo u okviru finansijske istrage ispituje i transakcije sa "Hipo bankom", koja je potpisala više ugovora o oročenim depozitima sa of-šor firmom "Matenico LLC" čiji su vlasnici Šarićevi saradnici Lončar i Miro Mrdak iz Pljevalja, piše "Dan".

Oni su, prema pisanju tog lista, položenim depozitima u "Hipo banci" garantovali za kredite pljevaljskoj "Mat kompani" čiji je prvi osnivač bio Duško Šarić, a formalni vlasnici kasnije postali Lončar i "Matenico LLC".

Od januara 2008. do decembra 2009. godine preko "Hipo Alpe-Adrija lizinga" pljevaljska "Mat kompani" povukla je nekoliko kredita za koje su garancije dali "Matenico LLC", "Maximus Shiping" i "Secondo Porto Shiping", vlasništvo Dragana Dudića.

Tom dnevnom listu potvrđeno je i da su u toku finansijske istrage i u jednom broju firmi i organizacija, te da se očekuju rezultati do početka godišnjih odmora.

Specijalno tužilaštvo trenutno radi na provjeri fudbalskog kluba Rudar iz Pljevalja.

Bonus video: