U Buenos Ajresu od knjiga napravljen toranj visok 25 metara

"Knjiška kula vavilonska" otvorena je do 28. maja kada će posjetiloci moći da se popne na kulu i uzme knjigu na jeziku koji odabere.
0 komentar(a)
knjiška kula, Foto: Rojters
knjiška kula, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.05.2011. 08:07h

Ogromna umjetnička instalacija argentinske umjetnice Marte Minujin "Knjiška kula vavilonska" ("Torre de Babel de Libros") svečano je otvorena na trgu San Martinu u glavnom gradu Argentine, povodom imenovanja Buenos Ajresa za UNESCO-ovu svjetsku prijestonicu knjige.

Grad Buenos Ajres angažovao je Martu Minujin za monumentalnu umjetničku instalaciju spiralnog tornja visokog 25 metara, na devet spratova, napravljenog od 30.000 knjiga iz cijelog svijeta. U projektu su učestvovale ambasade brojnih zemalja donacijom knjiga na svojim jezicima, kao i brojni građani Buenos Ajresa i turisti.

"Knjiška kula vavilonska" biće otvorena do 28. maja kada će određeni broj posjetilaca moći da se popne na kulu i uzme jednu knjigu na jeziku koji odabere.

Po završetku manifestacije, ostatak knjiga biće preseljen u prvu višejezičnu knjižaru u Buenos Ajresu, gdje će se nalaziti knjige na 50-ak jezika iz cijeloga svijeta.

Bonus video: