Njemci i Britanci traže uzrok leukemiji, nesuglasice oko elektrana

Jedna njemačka studija iz 2007. dala je suprotne rezultate od ove britanske, pošto je njen zaključak bio da postoji znatno povećanje rizika od dječije leukemije u okolini nuklearki.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2011. 18:19h

Istraživanje u Velikoj Britaniji nije utvrdilo ništa što bi ukazivalo da su djeca koja žive u blizini nuklearnih elektrana pod povećanim rizikom da obole od leukemije.

U Njemačkoj su došli do drugačijeg rezultata.

Naučnici Komiteta za medicinske aspekte radijacije u prirodnoj sredini (COMARE), koji su obavili istraživanje, utvrdili su da je između 1969. i 2004. na udaljenosti do pet kilometara od britanskih elektrana zabilježeno samo 20 slučajeva dječije leukemije, a na širem području od 25 kilometara samo 430 slučajeva.

Istraživanjem COMARE bila je obuhvaćena okolina 13 nuklearki u Velikoj Britaniji

Navedena učestalost oboljenja nije ništa veća nego u oblastima u kojima uopšte nema nuklearki, istakli su stručnjaci COMARE, zaključujući da su djeca koja žive u blizini nuklearnih centrala pod izuzetno malim dodatnim rizikom da obole od leukemije, a možda je on čak ravan nuli, piše "Dojče vele".

Istraživanjem COMARE bila je obuhvaćena okolina 13 nuklearki u Velikoj Britaniji. Aleks Eliot, predsjednik COMARE, naglasio je da bi i ubuduće trebalo budno pratiti eventualnu vezu između blizine nuklearki i leukemije, ali da bi bilo mudro potražiti uzroke ovog oboljenja kod djece i na drugim stranama.

Možda ima veze sa nekom vrstom virusa

Ima stručnjaka koji smatraju da bi pojava leukemije možda mogla da bude dovedena u vezu i s nekom vrstom infekcije, najvjerovatnije virusnom.

Predsjednik COMARE naglasio je da se nalazi britanske studije odnose samo na uslove normalnog rada nuklearki

Jedna njemačka studija iz 2007. dala je suprotne rezultate od ove britanske, pošto je njen zaključak bio da postoji znatno povećanje rizika od dječije leukemije u okolini nuklearki.

Stručnjaci COMARE ističu da je na takav rezultat vjerovatno uticala jedinstvena pojava znatno učestalih slučajeva leukemije oko njemačke nuklearke u Krimelu između 1990. i 2005, kakva nije registrovana ni oko jedne druge nuklearne elektrane u toj zemlji.

Predsjednik COMARE naglasio je da se nalazi britanske studije odnose samo na uslove normalnog rada nuklearki, ali navodi da su neka istraživanja pokazala da čak ni černobiljska katastrofa 1986. nije imala za posljedicu veću učestalost leukemije među djecom.

Bonus video: