Kapurov koverat, visine 30 metara, na izložbi u Parizu

"Kada vlasti ćutke likvidiraju svoje umjetnike, znači da se radi o varvarskom režimu", izjavio je Kapur.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2011. 08:26h

Skulptura monumentalnih razmjera koja zauzima 80.000 kvadratnih metara, britanskog umjetnika indijskog porekla Aniša Kapura, biće izložena u "Gran Paleu u Parizu, u okviru izložbe "Monumenta".

Postavljanje ove 30 metara visoke skulpture, koja predstavlja koverat tamno crvene boje, trajalo je nedjelju dana, a izložba će biti otvorena do 23. juna.

Kapur, koji je rođen 1954. godine u Bombaju i dobitnik presitižne britanske nagrade "Tarner", oduševljen je ovim monumentalnim izložbenim prostorom u centralnoj dvorani "Grand Pale".

"Za mene je izlaganje na ovom prostoru veliki izazov. Izabrao sam samo jedno djelo, jednu boju i jednu formu. Želim da posjetioci dožive neku vrstu i šoka u estetskom i fizičkom smislu", rekao za Kapur Frans presu.

On je dodao da je njegovo djelo posvećeno kineskom umetniku Aju Vejveju koji je uhapšen prije mjesec dana i otada mu se gubi svaki trag.

"Kada vlasti ćutke likvidiraju svoje umjetnike, znači da se radi o varvarskom režimu", izjavio je Kapur.

Inače, "Monumenta" je kulturni događaj koji je pokrenut 2007. godine i koji pruža mogućnost poznatim savremenim umjetnicima da izlažu neobična djela u ogromnom monumentalnom prostoru centralne dvorane "Gran Pale".

Priliku da ovdje izlažu svoja djela do sada su imali još Njemac Anslem Kefer, Amerikanac Ričard Sera i Francuz Kristijan Boltanski.

Bonus video: