U Podgorici šest registrovanih dilera droge su maloljetnici

Koliko je zabrinjavajući broj učenika, konzumenata droge, toliko i činjenica da su u samo jednom slučaju roditelji znali da im se djeca drogiraju.
83 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Vladimir Nazor, Foto: Luka Zeković
OŠ Vladimir Nazor, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.05.2011. 06:42h

Zapanjujući podaci o broju srednjoškolaca i osnovaca koji koriste drogu, naveli su podgoričke inspektore za maloljetničku delikvenciju da pokrenu opsežnu kontrolu i pokrenu novu akciju pod radnim nazivom “Mladost”.

Jedna od najvećih pošasti savremenog doba nije nepoznanica za brojne pripadnike maloljetničke populacije, a čak 68 učenika srednjih škola i šest osnovaca su u policijskim bazama u minula dva mjeseca evidentirani kao uživaoci opojnih droga. U šest slučajeva maloljetnici su registrovani i kao dileri droge.

Do ovih podataka operativnim radom došli su inspektori podgoričke Filijale za maloljetničku delikvenciju i kontakt-policajci, koji će narednih dana pojačati kontrole kako dvorišta škola, lokala u kojima se okupljaju maloljetnici, tako i noćnih klubova i drugih objekata...

Rukovodilac Ekspoziture za krvne i seksualne delikte, ujedno i ove Filijale Ekan Jasavić kazao je da je akcija počela 1. maja, a u fokusu preventivnog rada su učenici, njihovi roditelji, direktori i profesori škola.

Roditelji ne znaju

Koliko je zabrinjavajući broj učenika, konzumenata droge, toliko i činjenica da su u samo jednom slučaju roditelji znali da im se djeca drogiraju.

“U policijskim prostorijama obavljeni su razgovori sa svim roditeljima, kako bi se preduzeli konkretni koraci, u cilju njihovog liječenja i mijenjanja dosadašnjeg modela društvenog života. Gotovo niko od njih nije bio svjestan teškog problema, sa kojim se suočavaju njihova djeca, ali poslije obavljenih razgovora izrazili su zahvalnost policiji i spremnost da se sa tim uhvate u koštac”, kazao je Jasavić.

U nekoliko sporadičnih primjera, kazao je on, pored narkomanije, postoje indicije da se nekoliko maloljetnica bavi i prostitucijom. “Provjere su u toku, za sada ne bih prejudicirao”, kazao je Jasavić, ne želeći zbog istrage da otkriva saznanja, do kojih je policija došla.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: