Nikola Tesla na četvrtom mjestu "inženjera heroja"

Prvo mjesto na listi zauzeo je Kingdom Brunel britanski arhitekta koji je u 19. vijeku radio na konstruisanju mostova i željezničkih mreža i smatra se graditeljem moderne Britanije.
60 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Tesla, Foto: Connect.in.com
Nikola Tesla, Foto: Connect.in.com
Ažurirano: 10.05.2011. 11:13h

Američki naučnik srpskog porijekla Nikola Tesla, čiji su pronalasci doprinijeli tehnološkom progresu svijeta, našao se na četvrtom mjestu "inženjera heroja", u izboru 900 britanskih studenata, budućih inženjera, koji su učestvovali u anketi firme "Dženeral ilektrik".

Prvo mjesto na listi zauzeo je Kingdom Brunel, čuveni britanski arhitekta koji je u prvoj polovini 19. vijeka radio na konstruisanju mostova i željezničkih mreža i smatra se graditeljem moderne Britanije, prenijeli su francuski elektronski mediji.

Na drugom mjestu je Džejms Dajson, engleski inovator poznat po velikoj podršci inženjerskim projektima, kome je slavu i bogatstvo donio patent usisivača.

Treće mjesto zauzima izvršni direktor američkog informatičkog giganta "Epl" Stiv Džobs, sa pronalascima kao što su "plejer" - "aj pod", mobilni telefon "ajfon", tablet (mini prenosiv) računar "aj ped" i mnogi drugi.

Tesla, koji je na četvrtom mjestu liste, najviše je doprinio nauci kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmjenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Nakon Tesle slijede poznate ličnosti kao što suž: Bil Gejts, Isak Njutn, Albert Ajnštajn i Tomas Edison.

Bonus video: