Francuska predaje Crnoj Gori arhivsku građu

Miteran je kazao da će Protokol biti prvi kamen u novom okviru za jaču i određeniju saradnju Francuske i Crne Gore.
0 komentar(a)
Micunovic, Foto: Arhiva Vijesti
Micunovic, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.05.2011. 09:31h

Francuska je spremna da Crnoj Gori preda arhivsku građu o crnogorskoj kraljevskoj Vladi u egzilu, najavio je francuski ministar kulture Frederik Miteran.

On i crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović u Parizu su potpisali Protokol o saradnji u oblasti kulture, saopštilo je danas crnogorsko Ministarstvo kulture.

Ministri su ocijenili da se Protokolom "otvara dalji put kulturne saradnje i jačanje veza dvije države".

Mićunović je rekao da je uvjeren da će kao rezultat Protokola uskoro uslijediti niz zajedničkih projekata.

"Ujedinjeni u misiji osnaživanja kulturnih veza između Francuske i Crne Gore kreirali smo osnov za zbližavanje umjetnika, udruženja i institucija iz Francuske i Crne Gore", kazao je Mićunović.

On se nada da će ta saradnja u budućnosti prevazići okvire Protokola "jer kultura je i metamorfoza, nadživljavanje i nadigravanje postojećih formi".

"Kao što su djela Dada Đurića izašla iz dosadašnjih okvira umjetnosti. U slavu njegove umjetnosti i istinskih vrijednosti, ostajemo spremni na izazove koje nam budućnost sprema - da čuvamo i slavimo njegove umjetničke domete i da inspirisani njegovom umjetničkom zaostavštinom stvaramo prostor za iskaz kreativnog potencijala dvije države", kazao je Mićunović.

Miteran je kazao da će Protokol biti prvi kamen u novom okviru za jaču i određeniju saradnju Francuske i Crne Gore.

"Od raspada Jugoslavije, obnavljanje sporazuma o saradnji se nameće sa našim novim partnerima na Balkanu, kako bi uzeli u obzir postojeće nasljeđe i pomogli ambicije novih naroda u oblasti kulturne politike. Među njima je i Crna Gora", rekao je on.

Miteran je naglasio spremnost Francuske da Crnoj Gori preda arhivsku građu koja se odnosi na crnogorsku kraljevsku Vladu u egzilu, kao i filmsku građu koja se odnosi na Crnu Goru, a nalazi se u Francuskoj.

Bonus video: