ZDRAVLJE IZ PRIRODE

Bademom protiv prehlade

0 komentar(a)
Bademi, Foto: Shutterstock
Bademi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.04.2018. 13:28h

Cink je jedan od malobrojnih minerala koji se u organizmu čovjeka nalazi u tragovima.

Izuzetno je važan za prevenciju prehlada i hroničnih infekcija, normalan rad organizma, njegov rast i razvoj. Savršen je antioksidant, pomaže zarastanju rana, spriječava uvećanje prostate. Otklanja impotenciju, a kod steriliteta utiče na stvaranje testosterona. Bitan je i za rast i razvoj novorođenčadi.

Pomaže u oporavku ćelija, reguliše rad štitaste žlijezde koja kontroliše metabolizam, a predstavlja ključni element u svakom procesu gubljenja suvišnih kilograma. Održava vitalnim naša čula mirisa i ukusa, a kosu čini sjajnijom.

Cink treba uzimati u zimskim mjesecima i to neprekidno šest do osam nedjelja, savjetuju stručnjaci. Iskustva su pokazala da na nivou sluzokože grla i nosa stvara barijeru koja spriječava viruse gripa da prodru dalje u organizam. Ukoliko se ne unosi u dovoljnim količinama može da dođe do pada imuniteta, mentalne letargije, sporog zarastanja rana, sklonosti ka infekcijama, opadanja kose, smanjenja broja spermatozoida, kao i slabljenja seksualnog nagona...

Cinka najviše ima u koštunjavom voću, posebno u bademima, pasulju, siru, pšeničnim klicama. Nalazi se i u zrnima žitarica, spanaću, boraniji, grašku, jajima, mlijeku, sjemenu bundeve, pivskom kvascu. Ima ga i u govedini, živinskom tamnom mesu, nemasnoj svinjetini i morskim plodovima, prenose Nezavisne.

Preporučujemo za Vas