Balša Brković: Tranzicija se nameće kao sudbina pisca

"Naizgled bi mogli reći da je on u svojoj poeziji neangažovan", kazao je Vorgić
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2011. 20:31h

Romani “Privatna galerija” i “Paranoja u Podgorici” Balše Brkovića bile su okosnica razgovora ovog pisca sa kritičarem Marinkom Vorgićem o novoj crnogorskoj stvarnosti i novoj književnosti.

Na istoimenoj tribini, Brković i Vorgić su govorili o tranzicionoj stvarnosti Crne Gore i očuvanju pojedinca i književnog lika u takvom sistemu.

Vorgić je kazao da je upravo Brković najpozvaniji sagovornik za tribinu “Nova crnogorska književnost i stvarnost”.

"On je i pjesnik i prozni pisac. Naizgled bi mogli reći da je on u svojoj poeziji neangažovan, odnosno da je svoju angažovanost usmjerio na prozu. U oba romana, Balša se bavi tranzicionom stvarnošću Crne Gore. On pritom veoma svjesno izbjegava crnu stranu tranzicione stvarnosti.

“Fino obično življenje i bivstvovanje biva napadnuto i junak mora da se nauči da se nosi sa tim”

Tako da ta dva djela ne predstavljaju neki crni dokument tranzicije i ako djelo “Paranoja u Podgorici” sadrži i ubistvo i montažu, i odnos pojedinca i sistema”, rekao je Vorgić.

On je kazao da se u Brkovićevim romanima stvarnost otvara na mnogo suptilniji način.

“Fino obično življenje i bivstvovanje biva napadnuto i junak mora da se nauči da se nosi sa tim”, kazao je Vorgić.

"Literatura predstavlja igru znakova"

Govoreći o angažovanom pisanju i problemima sa kojima se surijeću i likovi stvarnosti i književnosti, Brković je kazao da svaki čin pisanja predstavlja svojevrsni angažman.

“Od Homera do danas tranzicija se nameće kao sudbina pisaca. U tom smislu meni je bio važniji onaj pogled na stvari koji podrazumijeva jednu vrstu ideologije privatnosti. Da bi to dočarali čitaocima, mi moramo da dočaramo kako izgleda očuvanje onog što ja zovem svojim svijetom i kada je to upravo napadnuto”, rekao je on.

Na kraju tribine, Brković je pročitao i neobjavljene pjesme “Mašina čovjek” i “Kako jedu pjesnici”

Brković je kazao da sa druge strane literatura predstavlja igru znakova i da je tranzicija takođe priča o znakovima, tako da se trudi da to ne iscrpi u onom prvom sloju koji svi imaju u svijesti.

“Ta svijest podrazumijeva političku realnost koja je na ovaj ili onaj način iritirajuća. Literatura je u suštini igra između ostalog”, rekao je Brković.

Na kraju tribine, on je pročitao i neobjavljene pjesme “Mašina čovjek” i “Kako jedu pjesnici” koje će biti objavljene u knjizi “Tražim đavola”.

Najgrade za najbolje

Svečanom dodjelom nagrada, koja će se održati u utorak 10. maja u 14 sati u garažnom dijelu šoping centra “Delta City”, biće zatvoren VI Međunarodni podgorički sajam knjiga.

“Nadam se da se teška finansijska situacija nije odrazila na kvalitet sajma"

Priznanja se dodjeljuju za kompletnu izdavačku produkciju (najbolji izdavač), izdavački poduhvat, najbolju ediciju, unapređenje dječijeg izdavaštva, za najbolje opremljeno umjetničko izdanje, najbolje opremljenu ediciju, najbolje opremljenu knjigu i najbolje opremljen štand.

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstavilo se preko sto izdavača, kako domaćih tako i iz inostranstva. Zemlja gost je bila Rusija, a obilježili su ga i prateći - pozorišni, likovni i muzički programi.

“Nadam se da se teška finansijska situacija nije odrazila na kvalitet sajma, sudeći po reakcijama relevantne publike i medija. Imamo ozbiljan Sajam i u koncepcijskom i u organizacijskom smislu... a veoma pažljivo su odabrani i prateći sadržaji...“, kazala je Irena Ivanović-Šćepanović, portparolka Sajma.

Bonus video: