LGBT Forum i Ekvista tužile profesora Slobodana Radonjića zbog homofobije

“Afirmisanje njihovih prava treba ograničiti i zabraniti zarad budućnosti djece", izjavio je Radonjić
120 pregleda 0 komentar(a)
zdravko cimbaljević, Foto: Boris Pejović
zdravko cimbaljević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.05.2011. 19:24h

Nevladine organizacije „LGBT Forum Progres“ i Centar za antidiskriminaciju „Ekvista“ tužile su univerzitetskog profesora Slobodana Radonjića jer je javno iznio niz kvalifikacija na račun LGBT osoba.

Te NVO podnijele su tužbu Osnovnom sudu u Podgorici zbog Rodonjićevih stavova o LGBT osobama, objavljenih u „Danu“.

Posebnu tužbu protiv Radonjića podnio je i Zdravko Cimbaljević zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i naknade nematerijalne štete.

Radonjić je u tekstu iznio niz kvalifikacija na račun LGBT osoba, nazivajući ih bolesnim, nesrećnim i neispunjenim ljudima.

“Afirmisanje njihovih prava treba ograničiti i zabraniti zarad budućnosti djece, ponosa roditelja i porodice”, izjavio je Radonjić.

Traže izvinjenje i od ministra za ljudska i manjinska prava

Forum Progres i Ekvista ocijenili su da Radonjić na taj način dodatno ugrožava položaj i prava osoba homoseksualne orijentacije, obmanjuje javnost šireći neistine i podstiče ionako visoku homofobiju u društvu.

“On ugrožava i sigurnost ovih osoba promovišući javno sakupljanje i dokumentovanje podataka o njima. Tuženi dalje tvdi da je homoseksualna orijentacija porok a ne, kako tvrdi nauka, ravnopravna seksualna orijentacija”, saopštili su iz tih NVO.

Aktivisti Forum Progresa i Ekviste pozvale su i aktuelnog ministra za ljudska i manjinska prava Ferhata Dinošu da se do Međunarodnog dana borbe protiv homofobije javno izvini svim LGBT osobama i crnogorskoj javnosti zbog, kako su saopštili, izjava i javnih istupa koje su postale vodeći generator kompletnog nasilja, mržnje i diskriminacije.

Bonus video: