Ponovo glavni pretres zbog zločina u Kaluđerskom lazu

Navodi se da su nečovječno postupali prema civilima nesrpske nacionalnosti
101 pregleda 0 komentar(a)
Kaluđerski laz, Foto: Arhiva Vijesti
Kaluđerski laz, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.05.2011. 14:50h

"Nijesam kriv, odbranu ne želim iznositi niti odgovarati na pitanja suda i tužioca, osim na ona koja mi postavi moj i ostali branioci", izjasnili su se pojedinačno na iznova započetom glavnom pretresu optuženih za ratni zločin protiv civila počinjen u Kaluđerskom lazu u proljeće 1999. godine.

Pred specijalnim vijećem bjelopoljskog Višeg suda kojim predsjedava sudija Drago Konatar, za taj zločin, zamjenik specijalnog tužioca za organizovani kriminal Milosav Veličković, tereti tadašnjeg komandanta bataljona, Prvog podgoričkog korpusa potpukovnika Predraga P. Strugara (51), komandira čete Momčila V. Barjaktarovića (56) , Petra M. Labudovića (51), Aca D.Kneževića (45), Branislava I. Radnića (44), Bora D.Novakovića (33), Mira M.Bojovića (44) i Radomira M. Đuraškovića (47).

Oni se terete da su na području rožajske opštine, prema Kosovu, za vrijeme oružanog sukoba između SR Jugoslavije i NATO-a, na teritoriji SRJ kršili međunarodna prava suprotna Ženevskoj konvenciji.

Prije početka glavnog pretresa predsjednik vijeća je upoznao prisutne o izmjeni sastava vijeća

Navodi se da su nečovječno postupali prema civilima nesrpske, odnosno pripadnicima albanske nacionalnosti koji nijesu učestvovali u tim neprijateljstvima, a koji su spas pokušali naći u Crnoj Gori. Tada je ubijeno njih 21, među kojima je bilo žena i djece.

Izmjene sastava vijeća

Prije početka glavnog pretresa predsjednik vijeća je upoznao prisutne o izmjeni sastava vijeća po novom ZKP-u sa tročlanim sastavljenim od sudija umjesto ranijeg petočlanog koji su činila i trojica porotnika iz redova građanstva.

Mišljenje je dao vještak sudske medicine prof. dr Mihailo Kuliš

Novo vijeće, pored predsjedavajućeg Draga Konatara čine stalne sudije Šefkija Đešević i Vukomir Bošković.

Branilac prvooptuženog Predraga Strugara kojem se sudi u odsustvu, advokat Goran Rodić je „primijetio“ da je ranije vijeće trebalo da postupa do završetka glavnog pretresa.

Mišljenje je dao vještak sudske medicine prof. dr Mihailo Kuliš i saslušani su svjedoci dr Muho Muratović, ljekar u sanitetskom vodu tadašnjeg rezervnog sastava vojske i itendant Momo Drobnjak.

Glavni pretres se nastavlja 20.maja.

Bonus video: