Tada & Sada: Kako smo živjeli nekad, kako živimo sada?

Kako se živjelo nekad u Jugoslaviji? Kako se živi danas u novom sistemu? Život je slojevit, a razlika je jako puno
102 pregleda 0 komentar(a)
Tada i sada, Foto: TV Vijesti screenshot
Tada i sada, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 09.04.2018. 08:08h

Novi serijal Tada & Sada, autora Gorana Milića koji je na programu televizije Vijesti od ponedjeljka u 16.55h, upoređuje život u bivšim jugoslovenskim republikama. Je li bilo bolje u Jugoslaviji ili je bolje sada? Uz arhivske snimke od prije nekoliko desetina godina, one nove nastale u nekoliko posljednjih godina, analitički se i statistički, uz izjave svjedoka i stručnjaka, prikazuje život u komunizmu od prašine do raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i upoređuje s današnjim u mnogim područjima – politici, ekonomiji, životnom standardu, proizvodnji i uslugama, zaposlenosti, infrastrukturi, školstvu, zdravstvu, stambenom standardu, kulturi, sportu itd.

Šta smo mogli kupiti za prosječnu platu 1968. godine, koliko se čekalo na stanarsko pravo u društvenim stanovima, kako se ljetovalo, kakav je bio odnos prema medijima, civilnome društvu, vjerskim i ljudskim pravima, LGBT populaciji, kakav je bio odnos prema borcima Narodno-oslobodilačkoga rata (NOR) u poređenju s odnosom prema onima iz Domovinskoga rata(Građanskog rata)? – pitanja su kojima se bavi serijal iz Hrvatske, kojim počinje Tada & Sada.

Autor serije Tada & Sada je Goran Milić, producentkinja je Melina Kamerić, ton, montažu i postprodukciju potpisuje Adnan Zilić, snimatelj je Ajnur Ibričić, autor muzike Dino Šukalo, vizuelni identitet i grafičku obradu potpisuju Muamer Adilović, Hasan Bajramović i Adnan Halvadžija, izvršni producent Dokumentarne produkcije Hrvatske radiotelevizije je Miro Mioč, a rukovodiilac Dokumentarne produkcije Hrvatske radiotelevizije Vladimir Brnardić.

Od danas pratite novu seriju Tada & Sada - Hrvatska, od 16.55h na televiziji Vijesti

Bonus video: