Potreban ozbiljan zakon o izdavaštvu

U nekim zemljama taj zakon je u nacrtu, a kod nas nije ni na tom nivou. Sva Udruženja izdavača treba da apeluju da se ta regulativa uredI
68 pregleda 0 komentar(a)
Sajam knjiga, okrugli sto, Foto: Savo Prelević
Sajam knjiga, okrugli sto, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.05.2011. 08:04h

Nedostatak finansijskih sredstava, Zakona o izdavaštvu, tranzicija i osipanje čitalačke publike, okarakterisani su na Okruglom stolu o problemima u izdavaštvu, kao osnovni problemi sa kojima se susrijeću izdavači u Crnoj Gori i regionu.

Književni kritičar Marinko Vorgić smatra da su glavni nedostaci crnogorskog izdavaštva što ne postoji konkurs za otkup knjiga koji izdavačima može puno značiti, a konkursi za finansiranje se najčešće završe nekim skandalom.

"Država može da pomogne tako što će napraviti dobar Zakon o izdavaštvu. U nekim zemljama taj zakon je u nacrtu, a kod nas nije ni na tom nivou. Sva Udruženja izdavača treba da apeluju da se ta regulativa uredi", rekao je Vorgić.

On smatra da je tranzicija donijela pravila, koja su dovela do gotovo istih problema u izdavaštvu sa kojima se suočavaju skoro sve novonastale države na ex Yu prostoru.

Urednica u izdavaštvu srbijanskog “Službenog glasnika” Nataša Marković kazala je da ta izdavačka kuća, koju je osnovala Vlada sa namjerom da je pretvori u službene novine, nudi kvalitetne stručne knjige, često nedostupne namijenjenoj publici zbog visoke cijene.

"Izdavaštvom smo se počeli baviti tek nekoliko godina nakon osnivanja preduzeća. Nemamo problem kao privatni izdavači koji se bore za tržište i opstanak i godišnje objavljujemo od 200 do 270 naslova iz stručne literature. Ove godine ćemo objaviti i 20 naslova iz beletristike", navela je Marković.

Tranzicija "pojela" srednju čitalačku klasu

Predstavnik izdavačke kuće “Mono i Manjana” Nenad Atanasković smatra da su tokom tranzicije svi koji se bave izdavaštvom izgubili srednju čitalačku klasu koja je kupovala knjige. Kako bi “doskočili” tom problemu, Atanasković je kazao da su izdavačku produkciju bazirali na enciklopedijske i leksikografske knjige, ušli u dječje izdavaštvo i ponovo krenuli da gaje publiku koja će za 10, 15 godina kupovati njihova izdanja.

Zadužen za izdavačku produkciju “Vijesti”, Balša Brković je saglasan da treba napraviti ozbiljan zakon o izdavaštvu, jer bi se tako “diskvalifikovale određene interesne grupe koje se šire”.

"Izdavaštvo je priča koja ne može lako da se ispriča, jer zavisi od više uticaja: od toga da nije isto da li ste izdavač u zemlji u kojoj je prosječna plata 400 ili 800 eura, do toga kakva je pravna regulativa", kazao je Brković.

Nove edicije u izdanju "Vijesti"

On je podsjetio da su “Vijesti” u Crnoj Gori, gdje je knjižarska mreža bila vrlo tanka, 2004. godine kroz ediciju “20. vijek” prodale sedam miliona knjiga, što je “fascinantan podatak”.

"Ta količina knjiga mora da aktivira sve čitalačke potencijale koji postoje. Čini mi se da koliko god se izdavači žalili da stvari svake godine izgledaju sve gore, uvijek se nalaze novi načini da bude više knjiga", kazao je Brković, najavljujući veći broj novih, ne toliko komercijalnih, edicija u izdanju “Vijesti”.

Bonus video: