Gari Kuper - 110 godina od rođenja vestern zvijezde

Navršava se 110 godina od rođenja legendarnog američkog glumca Garija (Frenka) Kupera, koji je tokom svoje karijere snimio više od 100 filmova.
244 pregleda 0 komentar(a)
Gari Kuper, Foto: Tanjug.rs
Gari Kuper, Foto: Tanjug.rs
Ažurirano: 09.05.2011. 07:35h

Kuper je rođen 7. maja 1901. godine u Heleni, Montana, a umro je 13. maja 1961. od raka prostate.

Svoju 40-godišnju glumačku karijeru započeo je daleke 1925. godine. Pet puta je bio nominovan za nagradu Američke filmske akademije "Oskar", koga je dobio tri puta - za filmove "Narednik Jork" iz 1941. godine i "Tačno u podne" (1953) i jedan za životno djelo 1961.

Odbio je ulogu Reta Batlera u legendarnom filmu "Prohujalo sa vihorom" koja je Klerku Geblu donela svjetsku slavu i to se smatra jednim od Kuperovih najvećih profesionalnih promašaja.

Ostaće upamćen po svojim nezaboravnim ulogama u kaubojskim filmovima, koje su mu tako često dodijeljivane ne samo zbog njegovog glumačkog umijeća već i fizičkih predispozicija, s obzirom da je bio visok 1,9 metara.

Status istinske zvijezde stekao je zahvaljujući prvom velikom zvučnom vesternu iz 1929. godine "Čovjek iz Virdžinije (The Virginian).

Kuper je ostao upamćen i po ulogama u filmovima "Gospodin Dids ide u grad", "Za kim zvona zvone", "Vera Kruz", "Zbogom oružje", "Alisa u zemlji čuda".

Američka pošta je 2009. pustila u promet 40 miliona markica sa likom Garija Kupera odajući na taj način počast glumcu zlatnog doba Holivuda.

Ovaj poznati holivdski zavodnik ženio se više puta, a imao je afere sa najpopularnijim glumicama toga doba Marlenom Ditrih i Grejs Keli.

Njegov dugodišnji prijatelj bio je pisac Ernest Hemingvej, koji je umro samo dva mjeseca poslije Kupera.

Često je sarađivao sa poznatim režiserom Semom Vudom koji je ovako opisao njegovu glumu: "Dok ga gledate na snimanju, pomislite da je to najgora gluma koju ste ikada videli, ali tek kada sednete u mračnu salu bioskopa i počnete da gledate film na velikom platnu, shvatite da je njegova gluma savršena".

Bonus video: