U požaru na Ćemovskom polju izgorjela dva aviona

Do požara je došlo, kako pretpostavlja Ivančević, zbog mogućeg ulaska raznih gledalaca, posjetilaca, koji su iz neznanja upalili prekidač za struju.
134 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2011. 14:12h

U požaru koji je izbio u hangaru Aero kluba "Špiro Mugoša" na Ćemovskom polju, izgorjela su dva aviona, koji su korišćeni za padobranstvo.

Avioni "AN-2", registarskih tablica 40-DAA, proizveden 1994. godine i "PA -25", sa oznakom JU- BOH, iz 1980 -te, koji su korišćeni za izbacivanje padobranaca, kompletno su uništeni, a radnici u Aero klubu su uspjeli da iz hangara izvuku jednu jedrilicu i dva aviona.

Vrijednost pomenutih aviona, kako kaže Dragan Ivančević, rukovodilac letenja u sportskom aero-klubu i pilot, je 25.000 odnosno 20.000 eura.

Do požara je došlo, kako pretpostavlja Ivančević, zbog mogućeg ulaska raznih gledalaca, posjetilaca, koji su iz neznanja upalili prekidač za struju.

"Time je došlo do stalnog rada pumpe za gorivo, koja je uslijed preopterećenja izazvala požar. Prvi sam primijetio požar, jer smo izvlačili opremu za padobrance. Vatrogassci su stigli brzo nakon dojave i ugasili vatrenu stihiju, a prava je sreća da nije bilo žrtava, jer je u avionima bilo oko 500 litara goriva", kazao je Ivančević.

Vatrena stihija je zapalila i krov aluminijumske konstrukcije, a hangar, koji je napravljen 1987. godine, imao je svu protivpožarnu opremu.

"Istrošili smo svih šest boca za gašenje požara, ali nijesmo mogli ništa više od onoga što smo uradili. Mi smo siromašna organizacija i vrlo teško smo došli do aviona. Za 15. maj smo zakazali obuku za mlade padobrance, pa se kao stari vazduhoplovci obraćamo svim relevantnim institucijama da se pomogne Aero klub “Špiro Mugoša”, kako bi nastavili sa onim što smo započeli. Jedini smo sportski aero klub u Podgorici, a šteta koja je pričinjena velika je za nas, jer da smo imali para mi bi osigurali i avione i hangar", rekao je Ivančević.

Vatrogasna jedinica je dobila dojavu o požaru u 10.43 časova, a u gašenju vatrene stihije učestvovalo je 12 vatrogasaca, sa četiri vozila. Požar je ugašen u 11.20 časova.

Galerija

Bonus video: