Za svježe, čisto i njegovano tijelo

Ipak, da bi dejstvo dezodoransa bilo potpunije, potrebno je redovno uklanjati i malje ispod pazuha. Dezodorans ne treba nanositi neposredno nakon odstranjivanja dlačica ispod pazuha.
147 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2011. 11:58h

Samo tuširanje ili kupanje nije dovoljno da tijelo tokom cijelog dana odiše svježinom.

Naravno, neposredno poslije tuširanja tijelo je čisto i osvježeno, ali tokom dana zbog kretanja i rada počinje i znojenje, što je sasvim prirodan proces, mada je to kod svakog čovjeka manje ili više izraženo.

Znoj je sam po sebi, inače, bez mirisa, ali u dodiru s kiseonikom, odnosno kad izbije na površinu kože počinje proces razlaganja i tada nastaje onaj težak i prodoran miris.

Protiv ovog neprijatnog mirisa znoja ne može se boriti samo redovnim održavanjem higijene tijela, već i tzv. dezodorans ili antiperspirant preparatima.

Ovi preparati bilo da su u obliku spreja, rolera, pudera, kreme, razlikuju se po svom sastavu i po mirisu. To znači da će svako izabrati onaj koji mu najviše odgovara, zavisno od mirisa koji voli.

U svakom slučaju, važno je da se svaki od ovih preparata nanosi isključivo na čistu kožu (nikada na samu odjeću). Dezodorans preparati ne sprečavaju znojenje, već širenje neprijatnog mirisa.

Ipak, da bi dejstvo dezodoransa bilo potpunije, potrebno je redovno uklanjati i malje ispod pazuha. Dezodorans ne treba nanositi neposredno nakon odstranjivanja dlačica ispod pazuha.

U protivnom, može doći do različitih nadražaja na koži crvenila, svraba i peckanja.

Ako ste skloni pretjeranom znojenju, poželjno je da upotrebljavate dezodorans sapune ili kupke koji su namijenjeni cijelom tijelu i imaju dugotrajno dejstvo.

U takvim slučajevima preporučuje se upotreba pudera za tijelo (talka) koji se može nanijeti ispod pazuha ili po cijelom tijelu.

Takođe poželjno je upotrebljavati nakon tuširanja i razna mlijeka za tijelo, losione, osvježavajuće tonike ili kreme za tijelo i dr.

Bonus video: