Abdulah Sidran u Podgorici: Rat ubija i one koji misle da su preživjeli

Dio večeri je posvetio golootočkim žrtvama i svjedočenju o strahotama u vremenu opsade Sarajeva
263 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2011. 09:39h

Abdulah Sidran, poznati bosanski pisac i najpoznatiji bosanski scenarista, bio je gost VI međunarodnog podgoričkog sajma knjiga. Otvorio je sajam, potpisao ugovor sa crnogorskim ministrom kulture oko prodaje prava ne svoj scenario “Prvi put sa ocem na izbore”, i održao književno-poetsko veče.

Sidran je najpoznatiji po svom scenarističkom radu, odnosno filmovima “Sjećaš li se Doli Bel”, “Otac na službenom putu” i “Kuduz”, za što kaže da je posao od kojeg se može bolje živjeti nego od pjesama.

Ipak, na književnoj večeri koju je vodio publicista Marinko Vorgić, više riječi je bilo o poeziji.

Sidran se u književnosti javio sredinom sedamdesetih godina

Sidran je pred podgoričkom publikom kazivao stihove iz knjige “Sarajevski tabut”, ističući da je pjesniku lakše da govori stihove nego da govori o njima. U ratu objavljena knjiga njegove poezije ”Sarajevski tabut” nagrađena je izuzetnim priznanjem, ”Nagradom slobode”, PEN-centra Francuske. (Prethodni laureati su bili Solženjicin, Saharov, Havel).

Sidran se u književnosti javio sredinom sedamdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju ”šezdesetosmaškim naraštajem”.

"Umro je Davorin Popović, Mirza Delibašić i mnogi drugi"

Dio večeri je posvetio golootočkim žrtvama, svjedočenju o strahotama u vremenu opsade Sarajeva, a pročitane pjesme su bile posvećene upravo ovom periodu u istoriji Bosne i Hercegovine. Sidran je kao fenomen istakao neobično učestale i efikasne bolesti koje su zadesile mnoge njegove prijatelje.

Sidran je skratio svoje veče zbog promaje, ali, ipak, bio je ispraćen burnim aplauzom publike

"Njihova imena u većini ne govore ništa ovdje, ali nekih ćete se ipak sjetiti. Umro je Davorin Popović Pimpek, pjevač 'Indexa'. Umro je i Mirza Delibašić, veliki košarkaš. Mimo ikakva jasnoga uzroka, umiru. Naprosto, odnese ih nešto. Valjda rat ubija one koji misle da su ga preživjeli", kazao je Sidran.

Kako je garažom Delta sitija, gdje se održava Šesti međunarodni podgorički sajam knjiga, vladala nepodnošljiva promaja, Sidran je skratio svoje veče, ali, ipak, bio je ispraćen burnim aplauzom publike.

Izbori iz Sidranove poezije objavljeni u Austriji, Francuskoj, Italiji...

Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća ”Svjetlost”, Zmajeva nagrada, itd.).

Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski, objavljeni su u Austriji, Francuskoj, Italiji.

Za italijansko, dvojezično izdanje, dobio je nagradu ”Premio letterario 1996. della Fondazione Laboratorio Mediterraneo”.

Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu. Živi i radi u Sarajevu i u Goraždu.

Subota na sajmu

U okviru Međunarodnog sajma knjiga u Podgorici, u garaži Delta sitija, Tanja Bakić i Mirjana Živanović će govoriti o stvaralaštvu T. S. Eliota. Razgovor kojim će se obilježiti 46 godina od smrti ovog velikog pisca “T. S. Eliot i modernizam”, počeće u 13 sati, a moderator je Dragana Bošković.

“Nova crnogorska književnost i nova crnogorska stvarnost” naziv je tribine na kojoj učestvuju pisac Andrej Nikolaidis i književni kritičar Marinko Vorgić

Prije toga, u podne, biće predstavljen Književni zapis, a učestvuju Radomir Uljarević, Ilija Lakušić, Budimir Dubak i Andrija Radulović. Djelatnost Kulturnog centra Irana biće predstavljena u 14 časova, a govoriće Farid Estehari, ataše za kulturu i pisac i prevodilac Aleksandar Dragović.

Za 16 sati je predviđena promocija izdavačke produkcije i kolekcije „Srbija i komentari“, o čemu će govoriti Nataša Marković, zamjenica direktora izdavaštva i urednik Goran Petrović.

O aktuelnim problemima u izdavaštvu govoriće se u 19 časova

“Nova crnogorska književnost i nova crnogorska stvarnost” naziv je tribine na kojoj učestvuju pisac Andrej Nikolaidis i književni kritičar Marinko Vorgić, a biće održana u 17 sati.

Zemlja gost ovogodišnjeg podgoričkog sajma knjiga je Rusija, koja će se u ovom segmentu predstaviti knjigama “Crnogorci na službi u Rusiji“, „General Bakić – Crnogorac na službi u Rusiji“ , „Popović – Lepovac, vojnik, poeta, naučnik“.

Publiku će sa izdanjima upoznati A. Ganin sa Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka. O aktuelnim problemima u izdavaštvu govoriće se u 19 časova, a u isto vrijeme u Atrijumu šoping mola, u okviru dječjeg programa gostovaće Šimo Ešić.

Galerija

Bonus video: