Rajko Grujić ne izlazi iz istorije umjetnosti

Ja ne izlazim iz istorije umjetnosti, poručio je Radovan-Rajko Grujić, istoimenom izložbom koja je u četvrtak otvorena u podgoričkom kafeu “Nero”.
568 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2011. 09:47h

U džezerskoj atmosferi lokala, Grujićevi radovi su našli svoje mjesto, grupisani tako da pokažu raznovidost 27 izloženih djela, nastalih u posljednje dvije godine.

Na koricama jednostavnog kataloga koji prati izložbu, data je prva strana na kojoj piše Istorija umetnosti, a ispod nje, umjetnik je rukom napisao “Ja odavde ne izlazim”.

Izložbu je otvorio Džoni Hodžić čitajući stihove Tina Ujevića, pjesmu “Pobratimstvo lica u svemiru”.

Grujić je kazao da je upravo čitanje stihova čuvenog pjesnika bio glavni razlog zbog kojeg je cijeli ugođaj napravljen.

Komentarišući sopstvenu postavku, on je rekao da je najveći kvalitet radova što nema ponavljanja, i što cijela izložba više liči na kolektivnu nego na autorsku izložbu. “Ima nekoliko tehnika koje se smjenjuju. Ja svakog dana radim po nekoliko sati”, rekao je Grujić .

Tokom dvije godine, koliko su nastajala predstavljena djela, Grujić je stvorio mnogo radova.

“Izložen je samo mali dio, a izabrala ih je Tijana Dujović, jer je cijenim kao crtača. To je jedan kofer pun radova i pošto sam u tom procesu teško mogu da izaberem jer nisam objektivan tako da mi taj sistem baš...”, objasnio je on selekciju.

Otvaranju izložbe su prisustvovale brojne Grujićeve kolege, poznati crnogorski slikari, koji su kratko prokomentarisali da su veoma zadovoljni onim što vide.

Džoni Hodžić je rekao da je otvorio izložbu zbog toga što mu je Grujić zanimljiv kao čovjek i umjetnik koji komunicira na poseban način, bez mnogo riječi. “Njegovo prisustvo donosi pozitivnu energiju. On je buntovan i u likovnom izrazu i u životu, ne robuje kanonima i nastoji da bude onakav kakav misli da treba da bude, bez obzira na to da li se drugi slažu sa njim”, rekao je Hodžić, dodajući da Grujić u umjetnosti ne pravi kompromise.

“Njegova vezanost za Tina Ujevića i saznanje da u svom ateljeu on drži njegovu zbirku koju čita u pauzama između slikanja, meni je bio dovoljan razlog da izložbu otvorim ovom pjesmom“, rekao je Hodžić.

Atmosfera predstavljanja najnovijeg Grujićevog stvaralaštva, bila je upotpunjena sviranjem mladog gitariste Miraša Šljivančanina.

Grujić je poznati crnogorski umjetnik koji je diplomirao na Cetinju u klasi profesora Smaja Karaila i za sobom ima preko 10 samostalnih i veliki broj kolektivnih izložbi.

Galerija

Bonus video: