Sve u znaku Kontadora

Na startu će se naći 207 vozača, ali će sve oči biti uprte u samo jednog čovjeka - Alberta Kontadora.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2011. 07:58h

Timskim hronometrom od Venarije Realea do Torina, dugim 19,3 kilometra, danas u 15.50 časova počinje 94. biciklistička trka „Điro d’Italija”.

Na startu će se naći 207 vozača, ali će sve oči biti uprte u samo jednog čovjeka - Alberta Kontadora. Najbolji biciklista današnjice je, makar privremeno, oslobođen optužbi da se dopingovao tokom prošlogodišnjeg „Tur de Fransa” i odlučio je da se pojavi na trci koju je osvojio 2008. godine.

Stopama Pantanija

El Pistolero ne želi samo da ponovi uspjeh u Italiji, već je poručio da ga zanima dupla kruna - titule na „Điru” i „Turu”. To je rijetko ko uradio, legendarni Lens Armstrong nije čak ni pokušao (nikada nije nastupio na Apeninskom poluostrvu), a posljednji koji je to uradio bio je idol mnogih Italijana - Marko Pantani. Legendarni Pirat je 1998. osvojio obje najveće trke na svijetu, ali je šest godina kasnije izgubio životnu bitku...

Koliko je teško nastupiti, a kamoli biti konkurentan na trkama u Italiji i Francuskoj, najbolje je na svojoj koži lani osjetio Ivan Baso. Italijanski as je trijumfovao na svom terenu, ali je u Francuskoj zauzeo tek 32. mjesto.

"To će biti nevjerovatno teško, ali želim da probam da pobijedim na oba grand tura. Možda nije najbolja ideja da se na „Điru” pripremam za „Tur”, koji mi je glavni cilj, jer ima mnogo teških etapa. ali ću imati ogroman motiv da stignem do dva velika pehara", istakao je Kontador.

Ris: Samo Alberto to može

Vozač Saksobanka je jedan od petorice koji su osvajali sve tri velike trke u karijeri - trofeje na „Turu”, „Điru” i „Vuelta a Espanji” imaju još samo Žak Anketil, Feliće Đimondi, Edi Merks i Bernar Ino. Ukoliko 28-godišnji Španac uspije u onome što je namjerio, pokazao bi da je zasluženo u društvu takvih velikana.

"Ako iko može da uzme duplu krunu, onda je to Alberto", rekao je tim menadžer Saksobanka Bjarne Ris. - Radili smo program za osvajanje „Đira” i „Tura”, spreman je da pokuša. Naravno, to je rizično, ali bi to bio nevjerovatan uspjeh.

Trka će trajati do 29. maja, a cilj je u Milanu.

Bonus video: