ZA BOLEST PLUĆA

Evropska komisija odobrila liječenje djece Vijagrom

Nedavna istraživanja među djecom pokazala su da se upotrebom lijeka Revatio, kod pacijenata snižava krvni pritisak u plućnim arterijama, što djeci pomaže da lakše dišu.
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2011. 19:54h

Evropska komisija je odobrila upotrebu Vijagre u liječenju djece sa rijektim, smrtonosnim oboljenjem pluća, saopštila je farmaceutska kompanija Pfizer.

Lijek Revatio se koristi u Evropi već šest godina za liječenje odraslih koji su oboljeli od plućne arterijske hipertenzije, odnosno visokog krvnog pritiska u arterijama pluća. Prema posljednjim vijestima iz EK, lijek može da se koristi i u liječenju djece uzrasta jedne do 17 godina.

Revatio je poznatiji pod nazivom Vijagra, i koristi se kod poremećaja u erekciji. Nakon što je odobrena 1998, Vijagra je brzo postala hit.

Vijagra je izvorno razvijena za liječenje krvnog pritiska. Ali, kada su učesnici u testovima prijavili neočekivane prateće pojave - bolju erekciju, istraživači su je opisivali kao lijek za liječenje impotencije.

Vijagra je kompaniji Pfizer donijela mnogo milijardi dolara - godišnje se proda Vijagre u vrijednosti od oko dvije milijarde USD, uprkos jakoj konkurenciji dvije suparničke pilule, Levitra i Cialis. Nedavna istraživanja među djecom pokazala su da se upotrebom lijeka Revatio, kod pacijenata snižava krvni pritisak u plućnim arterijama, što djeci pomaže da lakše dišu. Revatio je odobren za liječenje odraslih oboljelih od te plućne bolesti u više od 50 zemalja. Pfizer sada traži odobrenje u velikom broju zemalja da se lijek može primjenjivati i kod djece koja su oboljela od plućne arterijske hipertenzije. Ta rijetka progresivna bolest dovodi do srčanih problema i prerane smrti. Uzrok još nije poznat. "Mladi pacijenti sada imaju mogućnost upotrebe lijeka koji može pomoći da se njihovo zdravstveno stanje popravi", navodi se u saopštenju kompanije Pfizer. Kod 234 pacijenta djece koja su obuhvaćena studijom nakon koje je EK odobrila upotrebu lijeka, prateće pojave su bile slične onima kod odraslih pacijenata, uključujući i povraćanje, mučninu, groznicu, kašalj, bolove u stomaku, te ekstremnu osjetljivost na svjetlo.

Preporučujemo za Vas