Čikićev advokat traži da se postupak vrati u zakonske okvire

Dr Kaišik je rekao da ga je najviše pogodilo to što ga je Čikić označio kao pripadnika“terorističko-četničke organizacije“.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2011. 13:36h

Davanjem iskaza jednog od tužilaca dr Tomislava Karišika i svjedoka Ferida Mehovića i Milana Obradovića pred sudijom Rahmom Bandom u Osnovnom sudu u Bijelom Polju nastavljen glavni pretres zbog klevete Ibrahimu Čikiću,po privatnoj tužbi 9 Bjelopoljaca.

Tužioci Luka Bulatović,dr Karišik,dr Vučić Popović,Milko Kljajević,Dušan Obradović,Vukić Šuković,Blažo Marijanović,Radoman Vuković i Radojko Veličković,preko punomoćnika advokata Radivoja Šukovića, terete Čikića da ih je neutvrdjenog dana tokom 2008.godine oklevetao u knjizi“Gdje sunce ne grije“koja je u nastavcima objavljivana u „Vijestima“ u vremenu od 20 novembra do 20 decembra 2008. godine.

Karišik je iznio da je početkom 2009.godine od kćerke profesorice u Gimnaziji saznao da je oklevetan .

"Čitajući „Vijesti“ pronašla je da se u feljtonu pominje moje ime navodeći da je čula i da je izašla knjiga.Pozvao sam Luku Bulatovića i pitao ga,je li mu poznato nešto u vezi „ovoga“ što objavljuju „Vijesti“.

Kazao je da će se zainteresovati i nakon nekog vremene me pozvao govoreći da je „došao“ do knjige.Inače,sve što je Čikić iznio je notorna neistina.Prema njemu sam uvijek bio korektan i u svojoj 40-godišnjoj praksi nikada nijesam dobio primjedbu na svoj rad i stručnost" kazao je Karišik.

On je rekao da ga je najviše pogodilo to što ga je Čikić označio kao pripadnika“terorističko-četničke organizacije“.

"Imao sam priliku da se „dokopam“ 10-tak isječaka iz feljtona i upoznam sa knjigom.Odlučio sam da se priključim grupi tužilaca zbog blaćenja i iznošenja neistina na moj i njihov račun" dodao je Karišik.

Čikićev branilac advokat Dragan Prelević je prigovorio njegovom iskazu navodeći,da je „ on praktično bio upoznat sa tužbom koja je za njega podnijeta“.

"S obzirom da tužilac u potpunosti nije pročitao knjigu već je to za njega uradilo drugo lice odnosno njegov punomoćnik znači da je on i napravio tužbu u kojoj navodi stvari koje su navodno uvrijedile njegovu čast i ugled a što je veoma neobično-iznio je Prelević.

Advokat je prigovorio i na postupak koji je po njegovom mišljenju nezakonit po više osnova i da su dva posebno očigledna.

"Prihvaćena je neblagovremena tužba za veći broj tužilaca jer je istekao predvidjeni zakonski rok od tri mjeseca.Te tužbe moraju da budu odbačene i sud je u obavezi da se o tome po zakonu stara do pravosnažnosti postupka.

Osim toga potpuno je nezakonito donijeta odluka da se Čikiću sudi u odsustvu jer je sud potpuno ignorisao činjenicu da se radi o skraćenom postupku,sobzirom da je maksimalno zaprijećena kazna novčana i u tom slučaju se primjenjuju posebne odredbe u pogledu sudjenja u odsustvu.

Moraju kumulativno biti ispunjena dva uslova a to je da njegovo prisustvo nije neophodno i drugi da je on ranije saslušan ,a što nije ispunjeno" iznio je Prelević.

On je predložio da sud o tome upozna vanraspravno vijeće kako bi se postupak vratio u zakonske okvire.

Glavni pretres se nastavlja 7.juna.

Prelević: "Poslednje političko suđenje za klevetu"

Nakon glavnog pretresa advokat Prelević je kazao „Vijestima“da smatra da je cjelokupan postupak“očigledno usmjeren na skretanje pažnje sa glavnog problema koji je iznio Čikić,koji je svjedočio o neistraženoj i nekažnjenoj torturi u okviru zloglasne akcije“Lim“ iz 1994.godine a koja do danas nije dobila epilog u crnogorskom pravosudju.

"Veoma je interesantno posmatrati možda poslednje političko sudjenje za klevetu prije primijene njene „dekriminalizacije“" kazao je Prelević

Bonus video: