Instalacija Dimitrija Popovića u Zagrebu

Ovo nije njegova prva saradnja sa Zagrebačkom filharmonijom, radio je i povodom izvođenja Malerove 2. simfonije “Uskrsnuće” i 41. Mocartove simfonije “Jupiter”
1 komentar(a)
Rad Dimitrija Popovića, Foto: Ruter
Rad Dimitrija Popovića, Foto: Ruter
Ažurirano: 06.04.2018. 08:32h

Crnogorski slikar, skulptor i kritičar, Dimitrije Popović je povodom izvedbe Zagrebačke filharmonije čuvenog klasičnog djela Karla Orfa ”Karmina Burana”, priredio monumentalnu kompoziciju, instalaciju koja će biti izložena iznad orkestra. Orkestar Zagrebačke filharmonije će večeras na pozornici dvorane Lisinski izvesti slavnu kantatu, u 19.30 časova, a kako je izvedba u Off ciklusu, karte su odavno rasprodate.

U programskoj knjižici za ovaj događaj je objavljen i tekst Dimitrija Popovića o njegovoj instalaciji inspirisanoj Orfovim djelom.

“Karmina Burana je izvorno bila zamišljena kao scenska kantata što je bio razlog više da se medijem slike u formi trodjelne kompozicije izrazi nešto od složenog temata srednjovjekovnih tekstova kojima je inspirisano slavno djelo Karla Orfa. Dvije kompozicije sa strana središnjeg dijela likovne cjeline transponiraju temat četvrte pjesme koja se odnosi na ljubav, na zanose i nemite srca i puti, na ekstatično stanje zaljubljene. Ali, takođe dinamikom simboličkih elemenata sugeriše se nemir ljudske prirode. Senzualnost i sjeta se prožimaju”, piše Popović.

On ističe da se aktuelnost Orfovog djela zasniva na svevremenosti i radosti života - “radost življenja ‘žoa d vivr’ u svom svojem bogatstvu ali i sa tamnim stranama tog življenja, kako stoji u tekstu komponovane slavne ‘Fortune’”, kako kaže Popović i dodaje:

“Njene promjenljive ćudi donose radost i tugu, sreću i nesreću, ushit i jad. Središnja slika kompozicije minimalističkog likovnog znaka odražava simbolično ta dva pola, dva stanja življenja, uspona i pada ljudske sudbine. Crveno je simbol strasti, vitalnosti krvi i žrtve. Crna ruža kao kontrapunkt crvenom monokromu jeste simbol ocvalog života. Ružom se otvara i zatvara mistični krug egzistencije. Crvene latice sreće postale su crni cvijet prolaznosti. Upravo svijest o prolaznosti daje optimističku snagu življenju potiče, radosti življenja čime je dominantno prožeto ovo remek djelo Karla Orfa”, navodi poznati crnogorski umjetnik.

Ovo nije njegova prva saradnja sa Zagrebačkom filharmonijom, radio je i povodom izvođenja Malerove 2. simfonije “Uskrsnuće” i 41. Mocartove simfonije “Jupiter”.

Izvođenjem čuvenog Orfovog djela dirigovaće Miran Vaupotić uz Zagrebačku filharmoniju i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić.

Bonus video: