Spriječava li novac konzumiranje zdrave hrane na crnogorskim trpezama?

Potreba za očuvanjem zdravlja dobija sve značajnije mjesto u svijesti gradjana, međutim, čini se da predstoji još dug put
70 pregleda 0 komentar(a)
pijaca, Foto: Luka Zeković
pijaca, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.05.2011. 15:04h

Zdravi stilovi života su pojam koji je tek od nedavno prisutan u Crnoj Gori.

Potreba za očuvanjem zdravlja dobija sve značajnije mjesto u svijesti gradjana, međutim, čini se da predstoji još dug put.

Zdraviji način ishrane bi vjerovatno mogao predstavljati dobar početak.

Iako je zadnjih godina učinjen izvjestan napredak, navike u ishrani građana Crne Gore još uvijek nijesu u skladu sa principima zdravog načina života.

Velika upotreba šećera i soli, sklonost ka pretjeranom unosu mesa, pa još prženog ili sa roštilja, zatim brza hrana, slatkiši i razne grickalice, glavne su karakteristike nezdravog menija.

Tome su, nažalost, najviše izloženi mladi. Mladi iz Podgorice kažu da nemaju vremena.

"Jedem brzu hranu, imam dosta obaveza i slabo sam kući", kaže jedan srednjoškolac.

Stručnjaci kažu da je više razloga za pogrešan način ishrane. Međutim, naročito se ističu loše navike i razne zablude.

Ne oslobađamo se starih zabluda

Generalni sekretar Udruženja sportske medicine, profesor Vasilije Stijepović, kaže da još uvijek važe neke predrsude.

"To su stare zablude tipa punije dijete-zdravije dijete, a ne znamo koliko procentualno je u kasnijim godinama tokom života to dijete sklonije arterosklerozi, određenim kardiološkim poremećajima i dijabetesu. Često ističem taj značaj kvalitetnih obroka u smislu i njihovog rasporeda-definitivno ne zapostavljati doručak jer je on nezamjenjiv", kaže on.

Među Podgoričanima srednje generacije čini se ovladava svijest o glavnim razlozima za nepravilnu ishranu.

Njihov osjećaj potrebe za ispravljanjem grešaka, po svemu sudeći, jača s godinama i saznanjem da mladalačko zdravlje nije vječno i neuništivo.

"Problem u ishrani su suhomesnati proizvodi, ono što je tradicionalna hrana. Dobro je što se uz to pije vino, a u zadnje vrijeme riba je sastavni dio našeg menija", kaže jedna Podgoričanka.

Tradicija, navike, predrasude, zablude su među glavnim razlozima nepravilne ishrane, ali ključni ograničavajući razlog je novac.

"Riba, voće, povrće, svježija hrana i sezonska, sve to naš standard ne može da istrpi, posebno kad je četvoročlana porodica", dodaje ona.

Bonus video: