Samo recite ovo jedno drugom i – “ode glava”!

Svađe su svakako normalna stvar (čak i među ljudima koji se vole), no, to i dalje ne znači da treba da idete u krajnost i tjerate tvrdoglavo po svom.
52 pregleda 0 komentar(a)
svađa, Foto: Www.shutterstock.com
svađa, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 05.05.2011. 12:15h

Kada uspijete da se iskontrolišete u onom trenutku kada biste najradije “ispalili” nešto što će vašeg partnera potpuno da izbaci iz takta, tada ste definitivno na dobrom ste putu.

Psiholozi su sastavili listu od deset rečenica koje partneri nikako ne bi trebalo da kažu jedno drugom ako ne žele da raspire svađu i tako dovedu do usijanja, piše francuski “Figaro”.

Kobnih deset koje slijede, supružnici doživljavaju kao direktni napad na svoju ličnost.

1. Radim i ja.

2. Ti misliš da je normalno što naš sin provodi život za kompjuterom?

3. Voljela bih i ja da mogu ponekad da prilegnem popodne.

4. Zar si pustila kćerku da izađe tako obučena?

5. Ko mi je bacio novine bez pitanja?

6. Pogledaj kako su nam djeca blijeda, trebalo bi da ih ponekad izvedeš napolje.

7. Ne mogu da vjerujem da ćeš da otvoriš i drugu flašu.

8. Zašto ja moram uvijek da stavljam toalet papir u kupatilo?

9. Kada sam ja bio u njihovom uzrastu, u ovo doba sam čitao u svojoj sobi.

10. Nešto mnogo dugo traju ti tvoji časovi tenisa.

Da bi izbjegli svađu sa partnerom i kako bi razgovor bio konstruktivan, francuski psiholog Frederik Fanže rekao je da bi prije svega trebalo pomoći partneru da prevaziđe svoju individualnost. Ističe kako je to ujedno jedna od formula uspješnog braka.

"To ne znači da je individualnost potisnuta, već da pravite samo mali kompromis zbog uspješnog života udvoje, koji je i te kako važan za normalan ražvoj ličnosti. Zato se treba bar malo žrtvovati i biti tolerantan, ali i otvoren za prihvatanje mišljenja voljene osobe", rekao je Fanže.

Kad smo već kod svađe, donosimo i nekoliko pravila dobre, “poštene” rasprave: reći ćete što mislite, a neće “letjeti perje” svuda okolo.

Prije svega, ne bi trebalo da udarate nisko, kao ni da nazivate partnera nekim pogrdnim imenima.

Takođe, izbjegavajte rečenice tipa: “Tako si glup/a”, ipak ste odrasli ljudi.

Ne generalizujte i ne uopštavajte: ako tokom svađe izgovorite rečenice tipa: "Ti uvijek...", "Ti nikad...", ili što je još gore, potegnete "Ista si kao tvoja majka" argument, nećete daleko odmaći.

Držite se teme: ne napadajte partnera gdje znate da je najranjiviji i izbjegavajte podlosti.

Ako kažete nešto izuzetno ružno kasnije će vam biti žao, a partnera nećete baš lako ubijediti da "niste baš tako mislili".

Posebno opasno je pozivanje na neke prethodne nesporazume: ako ste već jednom prešli preko nečega, ne potežite to kao tajno oružje kad god ste u prilici.

Kada primijetite da ste van sebe od bijesa, stanite sa raspravom.

Smirite se na desetak minuta, povišen ton neće osnažiti vaše argumente, uostalom, velika je šansa da se za dvije nedjelje nećete ni sjećati oko čega ste se zapravo svađali.

I, ono vjerovatno najvažnije - nije strašno nekad reći "izvini".

Ako vam je zbog nečeg žao, onda to i kažite i nemojte nikada da gubite iz vida koliko u stvari volite osobu sa kojom ste u vezi.

Bonus video: