Osam najbizarnijih dijeta

Slijedi spisak osam najčudnijih dijeta koje su, iako se nisu pokazale efikasnim, imale veliki broj poklonika.
148 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2011. 11:17h

I pored toga što se zna da je za mršavljenje neophodno smanjiti unos kalorija, te dosta vježbi i fizičke aktivnosti, većina želi da vjeruje u neku vrstu čudotvornog mršavljenja, za koje neće morati da ulože neki poseban napor, a kilogranmi će se već nekako sami topiti.

Spremni su na sve, kako bi svoj konfekcijski broj umanjili.

Slijedi spisak osam najčudnijih dijeta koje su, iako se nisu pokazale efikasnim, imale veliki broj poklonika.

1. Dijeta “Uspavana ljepotica”

Osnova dijete je krajnje jednostavna: treba da spavate, jer, sve dok niste budni, nećete ni jesti; tako “odspavate” kilograme pod snažnim sedativima nekoliko dana. Navodno, Elvis Prisli je posljednjih godina života bio pobornik te dijete, jer tada više nije mogao da uđe u svoje čuvene uske pantalone sa šljokicama. Naravno, suvišno je govoriti o pogubnosti takvog načina mršavljenja, posebno ako se ima u vidu da, ako se pretjera sa tabletama, čovjek može i da umre (mršav). Činjenica je, međutim, da je bila popularna.

2. Martini dijeta

Za veliku popularnost ove dijete zaslužan je Vilijam Osvajač. On je, naime, odlučio da smrša – pijući svoje obroke. Oko hiljadu godina kasnije, Robert Kameron je preradio takav koncept i predstavio dijetu čija je osnova martini.

3. Dijeta žvakanja

Horacio Flečer, nutricionista iz 19. vijeka, uspio je da popularizuje metodu smanjenja težine pravilnim žvakanjem koja je i tokom 20. vijeka imala mnogo poklonika.

Osnova dijete je u tome da svaki zalogaj treba da se prožvaće 32 puta, a za to u prosjeku treba 30 sekundi.

Nakon toga, glavu treba zabaciti unazad i samo pustiti da jelo sklizne.

Ako bi i nakon toliko žvakanja u ustima ostao komadić hrane još prevelik da se sam spusti u jednjak, trebalo ga je jednostavno ispljunuti.

Nakon određenog perioda, osoba koja se pridržava te dijete, prosto gubi volju za tako napornu konzumaciju hrane i upravo se zbog toga dijeta smatrala uspješnom.

4. Božja dijeta

Ovu dijetu promoviše Džordan S. Rubin koji je ishranu bazirao na učenjima iz Biblije – određena hrana je zabranjena jer je nečista, dok je druga prihvatljiva, odnosno čista za Boga.

Čista hrana je prirodno uzgojena, uglavnom sirova hrana.

Zabranjeno je meso poput svinjetine, noja, šunke, kobasica, ribe i morskih plodova.

5. Plave naočare

Japanci su, polazeći od pretpostavke da se ne jede ono što izgleda gadno, osmislili "plave naočare" za mršavljenje.

Kako se plava boja rijetko pojavljuje na tanjiru, već je mnogo češće znak pokvarenog i trulog, trebalo bi da djeluje na psihu i tako odbija od hrane.

6. Sapun od morskih algi

Bogat je morskim algama koje, navodno, prodiru kroz kožu i tope salo.

Pored toga, zatežu kožu, podtstiču metabolizam i smanjuju celulit.

7. Zalogajčići vate

Na listi nekih od najbizarnijih dijeta nalazi se i gutanje vate: međutim, ostaje nejasno na kom principu bi trebalo da radi pun tanjir vate za ručak, te kolika je ujedno opasnost da se čovjek udavi tokom takvog obroka.

8. Korijenje i koštunjavi plodovi

Dijeta se temelji na ishrani kakvu su praktikovali ljudi prije 10.000 godina. Kako nisu imali izbora, jeli su ono što bi našli - korijenje, koštunjave plodove, ribu... Ta dijeta isključuje žitarice, mliječne proizvode, so, šećer...

I danas postoji nemali broj raznih, maštovitih dijeta: prilagođene krvnim grupama, one koje se "ravnaju" prema mjesečevim mjenama, dva sata dnevno grohotnog smijeha... Posebno popularne su one koje se baziraju na nošenju specijalnih papuča, raznih narukvica, flastera. Tako se broj i vrste dijeta svakodnevno povećavaju. Međutim, stručnjaci ipak upozoravaju kako ni jednoj dijeti koja obećava brzi uspjeh bez truda - ne treba vjerovati.

Galerija

Bonus video: