Kožar oslobođen optužbi, Metović i Kovačević krivi

Viši sud potvrdio presudu optuženima zbog postavljanja bombe ispod automobila komandira Ivana Đokovića
787 pregleda 11 komentar(a)
Alan Kožar, Foto: Savo Prelević
Alan Kožar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.04.2018. 06:35h

Vijeće podgoričkog Višeg suda potvrdilo je presudu Osnovnog suda iz Bara, koje je Alana Kožara oslobodilo optužbi da je napao komandira Interventne jedinice barske policije Ivana Đokovića, pa nakon toga organizovao postavljanje eksplozivne naprave ispod njegovog automobila.

To su “Vijestima” potvrdili njegovi branioci, advokati Zoran Piperović i Nikola Strugar.

Istom presudom Alija Metović i Ilija Kovačević osuđeni su na po godinu dana zatvora, zbog postavljanja bombe ispod Đokovićevog automobila.

Kožar, kojeg policija označava kao vođu barske kriminalne grupe, bio je optužen da je od 31. marta do 8. aprila u Baru, umišljajno podstrekavao Metovića i Kovačevića na krivična djela.

Potvrđenom odlukom oslobođen je optužbi da je počinio četiri krivična djela - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, napad na službeno lice putem podstrekavanja i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija putem podstrekavanja.

Jedan od njegovih branilaca, advokat Piperović, kazao je da je očekivao da žalba tužilaštva bude odbijena, jer u predmetu formiranom protiv Kožara “baš nije bilo ništa”.

“Radilo se o običnoj konstrukciji sa ciljem da se Alan Kožar izvede po bilo kakvu cijenu ispred suda. Borba protiv kriminala - da, ali sud ne smije da bude izvršitelj ničijih želja, i pred sud se izlazi sa čvrstim dokazima, a ne na osnovu projekcija i pretpostavki. U konkretnom predmetu bila je čista projekcija, bez ijednog dokaza protiv mog branjenika”, rekao je Piperović.

On je dodao da je sud uradio ono što je njegova uloga - a to je da bude zakonit, pravičan, i da sudi samo na osnovu onoga što je u konkretnom predmetu.

“Znam da se pojedinima ovo što govorim neće dopasti, ali smo dužni da se držimo dokaza iz spisa, a ne na osnovu nečega što znači operativna informacija ili tužilačka konstrukcija, koja u sebi ne sadrži nijedan relevantan krivično-pravni podatak. Nezavisno sudstvo je prvi preduslov za jake temelje pravne džave. Sve bi drugo bila anarhija”, kazao je Piperović.

Više osoba, navodno povezanih sa Kožarom, policija i tužilaštvo sumnjiče da su umiješani u dvostruko ubistvo 31. marta u centru Podgorice. U toj mafijaškoj likvidaciji nedužan je stradao Podgoričanin Radosav Jovanović (42), a hici ispaljeni iz pištolja nijesu promašili ni metu ubice Miloša Šakovića (31).

Tri dana nakon dvostrukog ubistva policija je saopštila da sumnjaju da je ubica Podgoričanin Marko Jovanović, koji je u bjekstvu.

Policija tvrdi da je upravo on, u januaru, kada su pretresali kuću Kožara, tamo zatečen “na stražarskoj poziciji”.

Zbog povezanosti Jovanovića sa Kožarom, policija je saopštila da su on i uhapšeni zbog saučesništva u dvostrukom ubistvu, članovi škaljarskog kriminalnog klana.

Kožara, “nasljednika” klana pokojnog Baranina Luke Đurovića, policija godinama povezuje sa tim kriminalnim klanom.

Navodno, i on je nekoliko puta bio na meti, jednom krajem 2016. godine kada je eksplozivom uništen blindirani “mercedesov” džip kojim je upravljao, a iz policije je tada nezvanično rečeno da su mu u maju iste godine spasili život hapšenjem švedskog državljanina Adrijana Kovačevića u Sutomoru.

“Prilikom pretresa, pronađena je skica sa ucrtanom pozicijom kuće u kojoj živi Alan Kožar. Indicije su bile da je Kožar trebalo da bude meta Kovačevića, za kojeg smo saznali i da je pokušao da kupi motocikl. Nije bilo dovoljno materijalnih dokaza da potkrijepe tu sumnju, pa je Kovačević zadržan u CB Bar zbog neprijavljivanja boravka, a potom mu je iz razloga bezbjednosti izrečena mjera protjerivanja iz Crne Gore na godinu”, kazali su sagovornici “Vijesti” iz istrage.

Kožar je optuživan za pomaganje u ubistvu policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića. U istom postupku osuđen je na šest godina zatvora zbog bombaškog napada na hotel “Splendid”.Vukadinovići u zatvoru, Jovanoviću ni traga

Osumnjičenima za saučesništvo u dvostrukom ubistvu, braći Janku i Predragu Vukadinoviću, juče je određen pritvor do 30 dana.

U Istražni zatvor u Spužu poslao ih je sudija podgoričkog Višeg suda Vladimir Novović.

Osim Vukadinovića, policija je za pomoć ubici osumnjičila i Kristinu Brnović i Dragoljuba Ćetkovića, koji se već nalazi na izdržavanju zatvorske kazne.

Specijalno tužilaštvo, kome su predmet proslijedile kolege iz Višeg tužilaštva, pokušava da utvrdi ko je stvorio kriminalnu grupu čiji su članovi navodno postali osumnjičeni, ali i po čijem nalogu je Marko Jovanović likvidirao Miloša Šakovića i usmrtio svog prezimenjaka Radosava.

Policija utvrđuje i da li je ubistvo Šakovića odmazda zbog ubistva Podgoričanina Dražena Čađenovića (31).

Šef sektora kriminalističke policije, Enes Baković, kazao je prije tri dana da ne isključuje mogućnost da su ta dva ubistva povezana.

Čađenović je bio blizak Alanu Kožaru, rečeno je nezvanično iz policije nakon što je taj Podgoričanin ubijen.

On je stradao 29. marta u eksploziji bombe u garaži na Rimskom trgu u Podgorici. Policija je prvo saopštila da je moguće da je stradao zbog nestručnog rukovanja eksplozivom, ali su ih dan kasnije demantovala preliminarna vještačenja, kojima je utvrđeno da je pod njegov blindirani BMW podmetnuta eksplozivna naprava.

Pokojni Čađenović bio je u kumovskim odnosima sa navodnim članovima kavačkog kriminalnog klana, braćom Vladimirom i Duškom Roganovićem.

Policija ispituje da li ga je glave koštalo prijateljstvo sa navodnim članovima suprotstavljenog, škaljarskog klana. I skupštinski Odbor će uskoro o bezbjednosti

Skupštinski odbor za bezbjednost i odbranu 12. aprila će raspravljati o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori. Za taj dan zakazana je sjednica tog tijela, a prva tačka dnevnog reda je izvještaj o radu Agencije za nacionalnu bezbjednost za 2017. godinu. O posljednjim mafijaškim obračunima, navodno će se raspravljatui pod tačkom tekuća pitanja.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost dva puta se sastalo nakon dvostrukog ubistva u glavnom gradu. Na prvoj sjednici održanoj dan nakon ubistva bilo je burno. Sjednica je protekla u svađi, prigovaranju, prenošenju odgovornosti sa jednih na druge i oštrim riječima. Tada je dogovoreno da se formiraju zajednički specijalizovani timovi, sačinjeni od predstavnika tužilaštva, policije i drugih organa, “sa zadatkom efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala”.

Bonus video: