Nurković snimio kako ga policijskim „fordom” guraju s ceste

Iz rožajske policije su „Vijestima“ potvrdili da su od Nurkovića uzeti izjava i sporni snimak čijim pregledom je ustanovljeno da se neke činjenice ne poklapaju.
126 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2011. 17:53h

Mithat Nurković prijavio je rožajskoj policiji da je 13. aprila na magistralnom putu prema Beranama bijeli policijski ford sa izbačenom rotacijom navodno pokušao da ga izgura sa kolovozne trake. Bivši granični policajac koji je sve to snimio na telefonu tvrdi da nije ranije prijavio incident, jer se plašio za svoju i bezbjednost porodice.

"Nakon što je Uprava policije (UP) saopštila da je procijenjeno da nam bezbjednost nije ugrožena, odlučio sam da prijavim slučaj i da makar javnost zna da prijetnje koje se mjesecima na razne načine upućuju meni i kolegama nijesu bezazlene, i da je sada samo pitanje trenutka kada će neko izgubiti glavu" smatra Nurković.

Policijsko vozilo prvo pratilo i provociralo, a potom pokušalo da ga izbaci sa kolovozne trake

On je policiji dao i snimak na kojem se vidi da ga je prije dvadesetak dana u mjestu Rasadnik „policijsko vozilo prvo pratilo i provociralo, a potom pokušalo da ga izbaci sa kolovozne trake“, kada je on naglo skrenuo i izbjegao „kontakt“.

Nurković je istakao da je rožajska policija „ozbiljno shvatila najnovije prijetnje i da se nada da će tako sprovesti i dalji postupak“, te da neće biti zataškano kao dokazi o švercu na granici sa Kosovom i Srbijom na koji mjesecima ukazuju „prozivajući javno policijske rukovodioce koji su u to umiješani, a koje niko nije ni saslušao“.

Saslušan osumnjičeni za prijetnje Kuču

Nakon oko dva mjeseca policija je saslušala bivšeg policajca Mirka Došljaka za kojeg se osnovano sumnja da je polovinom matra nekadašnjem kolegi Nedžadu Kuču prijetio da će njemu i drugim otpuštenim policajcima pobiti djecu i familije ako nastave da u medijima pišu o prekograničnom krijumčarenju.

"On je saslušan i pušten čime mu je poslata poruka da u djelo sprovede svoje prijetnje što do sada nije mogao jer je Kuča obezbjeđivala rodbina. Ovaj slučaj je više rasvijetljen našim privatnim angažmanom preko bivših kolega nego po službenoj dužnosti. Uprkos ovim ozbiljnim prijetnjama i onima koje još nijesu rasvijetljene, UP smatra da nam bezbjednost nije ugrožena.

Ne želimo da budemo na toj crnoj listi, pa smatramo da je zaključak UP ishitren

Naše familije su zgrožene na takvo saopštenje koje je izazvalo najveću dozu straha za naše živote, a što ukazuje i da je UP umješan u prijetnje i ucjene da više ne progovaramo o švercu narkotika, cigareta, oružja" rekao je Nurković.

On je tražio da se UP izjasni na osnovu čega je napravio takvu procjenu ako još nije rasvijetlio ostale prijetnje niti razlog zbog kojeg je njegov kolega Dacić napustio državu.

"Svjedoci smo brojnih neriješenih ubistava u Crnoj Gori. Ne želimo da budemo na toj crnoj listi, pa smatramo da je zaključak UP ishitren. Očekujemo od specijalnog tužioca za organizovani kriminal da otvori istragu o cijelom našem predmetu" rekao je Nurković.

Traže zaštitu policije

On i bivši policajci Nedžad Kuč, Hamdo Murić i Rešad Kalač zatražiće danas zaštitu policije „jer sve ukazuje da i te kako imaju razloga da brinu za svoju bezbjednost“.

"Već duže vrijeme provjeravamo da li nam je nešto postavljeno pod auta, šetaju li se nepoznati ljudi u blizini kuće, uvijek neko iz porodica dežura i budan je tokom noći. Sva dešavanja ukazuju da slijedi ozbiljniji incident, hvata nas jeza od Dacićevog postupka.

On ističe da svoju porodicu već danima uveče sklanja na različita mjesta, te da to čine i druge kolege

Nakon višemjesečne vanredne situacije rođaci koji su bili pripravni u našim kućama moraju da se vrate svojim životima i nama je zaštita neophodna. Ne želimo da dođe do klasičnih sačekuša, podmetanja eksploziva, slijetanja sa puta ili navodnog samoubistva " rekao je Nurković.

On ističe da svoju porodicu već danima uveče sklanja na različita mjesta, te da to čine i druge kolege.

Iz rožajske policije su „Vijestima“ potvrdili da su od Nurkovića uzeti izjava i sporni snimak čijim pregledom je ustanovljeno da se neke činjenice ne poklapaju. Materijal će danas biti predat tužiocu koji će odlučiti da li je snimak fingiran i izjasniti se o daljem postupku.

Medojević: Ugrožen je put u Evropu

Član Odbora za bezbjednost u Skupštini Crne Gore Nebojša Medojević smatra da problemi bivših rožajskih policajaca mogu ugroziti crnogorski put ka Evropi.

"Postupanja istražnog tužioca i policije u slučaju prekograničnog šverca pokazuju apsolutnu nespremnost institucija države da se izbori sa korupcijom u strukturama vlasti, i pomiješan interes vladajućih struktura i korumpiranih djelova policije.

Poslije praktično višemjesečne kampanje civilnog sektora, medija, policajaca, njihove rodbine i mene, dogodila se naknadna akcija policije u kojoj je otkriven jedan od onih koji su prijetili" rekao je Medojević.

On je dodao da je „konačno napravljena prva akcija koja ukazuje da su prijetnje postojale, da dolaze iz švercersko- kriminalnih krugova koji su povezani sa policijom i da je pravo čudo da državni tužilac do sada nije pokrenuo istragu koja bi otkrila prave nalogodavce i ljude iz vrha policije koji stoje iza ovih napada“.

Medojević smatra da je sada najvažnije „tražiti bezbjednost tih ljudi, pokušati stupiti u komunikaciju sa Enverom Dacićem da se vrati u Crnu Goru, i da specijalni tužilac za organizovani kriminal pot hitno pokrene sveopštu istragu, uzme izjave i da ovaj slučaj dobije svoj epilog pred institucijama sistema“.

"To sve nije moguće dok direktora policije Veselina Veljovića ne suspenduju sa svoje pozicije, jer on sa mjesta koje pokriva može da utiče na svjedoke, da ih zastrašuje, da briše tragove i da koristi komandnu odgovornost i lojalnost potčinjenih, da ih sprečava da obavljaju službenu dužnost.

Postoje i svjedoci koji su spremni da daju izjave, jedino što nedostaje to je nezavisno pravosuđe i nezavisni tužilac jer je očigledno da iza ovog dugogodišnjeg šverca stoje vrhovi vlasti koji imaju direktnu korist, svoje dijelove organizovanog kriminala i korumpiranih struktura u policiji" rekao je Medojević.

On tvrdi da iz komunikacija sa Evropskom komisijom ima informaciju da ona posmatra ovaj slučaj „kroz koji će testirati spremnost crnogorskih institucija i postojanje političke volje u Vladi da se podignu optužnice, zakažu suđenja i određena lica uhapse“.

"Ukoliko crnogorska Vlada ne pokaže političku volju da rješava ovaj slučaj bojim se da će na ovom testu biti ugrožen crnogorski evropski put jer ćemo dovesti u pitanje dobijanje pregovora" smatra Medojević.

Bonus video: