Sofiji Loren nagrada za 60 godina rada na filmu

Američka Akademija za filmsku umjetnost i nauku dodijeliće sjutra italijanskoj glumici Sofiji Loren (76) nagradu povodom 60 godina rada na filmu, prenio je danas AP.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2011. 12:08h

Sofija Loren, rođena septembra 1934. godine u Rimu, prvu ulogu dobila je u istorijskom filmu "Kvo Vadis" 1951. godine, ali je svoj glumački talenat pokazala tek u italijanskom filmu "Napuljsko zlato" tri godine kasnije. To, ipak, nije bilo dovoljno da je primijete holivudski producenti, pa je nastavila sa snimanjem filmova u Italiji.

Kada je 1962. godine osvojila Oskara za italijansku dramu “Dvije žene”, postala je prva glumica u istoriji koja ga je dobila van engleskog govornog područja. Nagradu je ponovo dobila 1991. godine, ovog puta za životni doprinos filmu. Glumica priznaje da joj je nagrada za 60 godina na filmu, ipak, draža.

“Filmovi su značajno doprinjeli mojoj karijeri, ali i italijanskoj filmskoj industriji koja je prokrčila sebi put"

“Ovako nešto jako mnogo znači glumici koja toliko dugo snima. Kada su me zvali da mi kažu za nagradu, nisam mogla da sakrijem svoje oduševljenje”, rekla ona.

Sofija Loren je dodala da posebno mjesto u njenom srcu imaju filmovi “Dvije žene” i “Poseban dan” (1977.) sa italijanskim glumcem Marčelom Mastrojanijem.

"Ja sam snimala na italijanskom, ne na engleskom"

“Filmovi su značajno doprinjeli mojoj karijeri, ali i italijanskoj filmskoj industriji koja je prokrčila sebi put. Moja koleginica Ana Manjani je, na primjer, uspjela u SAD i američkom filmu, ali ja sam radila na italijanskim filmovima i snimala na italijanskom, ne na engleskom”, objasnila je ona.

“Život je veoma nepredvidiv, nikad ne znate šta vam budućnost donosi"

Iako je jedno vrijeme prestala sa snimanjem i posvetila se podizanju dvoje djece sa suprugom Karlom Pontijem, čuvenim italijanskim filmskim producentom, glumica, zapravo, nikada nije prestala da radi.

Njen posljednji holivudski poduhvat je mjuzikl “Devet”, koji je snimila 2009. godine.

“Život je veoma nepredvidiv, nikad ne znate šta vam budućnost donosi. Ali, isto tako, imate planove, želje. Ukoliko čvrsto vjerujete da ih možete ostvariti, jednog dana će tako i biti. Ja sam sanjar i optimista”, rekla je Sofija Loren.

Bonus video: