Goran Rajović letvom pretukao Čedomira Marsenića

Sukob dviju beranskih porodica traje još od 1996. godine od kada je između te dvije porodice bilo više vatrenih obračuna u kojima su do sada stradala dvojica mladića
1306 pregleda 0 komentar(a)
Berane, Foto: Foto Rabrenović
Berane, Foto: Foto Rabrenović
Ažurirano: 03.05.2011. 18:52h

Slučajan susret bio je dovoljan da se jutros ponovo rasplamsa zla kob, koja više od deceniju i po tinja između dvije beranske porodice Marsenić i Rajović.

Novi obračun dogodio se oko 9 časova ujutro kada su se sreli Goran Rajović (42) i Čedomir Marsenić (70), na raskrsnici kod pekare Nišavića u centru Berana.

Policija vjeruje da je Rajović bio u “pežou 307” kada je naišao na Marsenića, koji je pješke išao trotoarom ka centru grada, nakon čega su njih dvojica razmijenili teške riječi i uvrede.

“Kratko je trajao taj verbalni sukob, a onda je Rajović, vjerovatno strahujući da Marsenić ima pištolj, dohvatio drvenu letvu kojom je nasrnuo na Čedomira”, ispričao je sagovornik “Vijesti”, koji je iz blizine gledao obračun u Beranama.

“Vijestima” je u policiji rečeno da se sumnja da je Rajović drvenom letvom teško pretukao Marsenića, zbog čega je on u teškom stanju primljen u beransku Opštu bolnicu.

Nakon što je pretukao Marsenića, kako se vjeruje, Rajović je sjeo u svoj “pežo” i pobjegao...

Fraktura lobanje prelom noge...

Nakon snimanja i ostalih pretraga tim ljekara u beranskoj bolnici konstatovali su niz teških povreda kod Čedomira Marsenića, koji je zadržan na liječenju Odjeljenja hirurgije.

’’Vijestima’’ je oko podne u Opštoj bolnici saopšteno da Marsenić ima frakturu lobanje, prelom potkoljenice ali i brojne hematome i podlive po čitavom tijelu i glavi.

“Marsenić je, za sada, stabilan, a ukoliko ne bi došlo do nekih komplikacija njegov život i pored brojnih teških povreda, nije ugoržen”, saopšteno je u beranskoj bolnici.

Zbog ozbiljnih povreda Marsenić danas nije mogao da priča tako da inspektorima tamošnje policije nije mogao da ispriča ko ga je i zbog čega napao drvenom palicom.

No i pored toga policiji je zbog ranijih teških sukoba ali i izjava očevidaca napada bilo jasno da je ovo nastavak obračuna dviju porodica.

Pretresali kuće i privodili Radisava

Dok su u beranskoj bolnici trajali pregledi povrijeđenog Marsenića, policija je blokirala grad i za kratko vrijeme pretresla dvije kuće Rajovića u naselju Haremi u Beranama.

U garaži jedne od porodičnih kuća Rajovića policija je pronašla autombil “pežo 307”, kojim je, kako se vjeruje, Goran pobjegao nakon što je pretukao Marsenića.

“I pored potrage ne znamo gdje se krije. Pokušavamo sve da ga pronađemo i uhapsimo”, rekao je sagovornik “Vijesti” iz beranske policije.

Inspektori su tokom pretresa priveli Goranovog brata Radisava Rajovića (44), ali je on nakon saslušanja u policiji pušten kući jer je policija došla do podataka da on nema nikakve veze sa napadom na najstarijeg Marsenića, sa kojima su u sukobu još od 1997. godine.

Policija je Rajovića tražila i u selima oko Berana, a pretresane su kuće i garaže njegovih prijatelja i članova porodice jer su inspektori sumnjali da se on krije negdje u gradu.

Obračuni još od 1996. godine

Sukob dviju beranskih porodica traje još od 1996. godine od kada je između te dvije porodice bilo više vatrenih obračuna u kojima su do sada stradala dvojica mladića, od čega jedan Beranac slučajno, a više puta je neko od članova tih familija i ranjavan. Marsenići i Rajovići su sa ovih 15 godina osuđivani na dugogodišnje robije, a neki su i dalje u zatvoru...

Prvi sukob dogodio se davne 1996. godine kada je u vatrenom obračunu sa Marsenićima teško ranjen Srđan M. Rajović (36).

Godinu kasnije - 25. jula 1997. godine Srđanova braća Goran i Radisav na beranskom trgu ubili su Komnena Marsenića i ranili njihovog prijatelja Zorana Vasovića.

U martu 1998. dogodio se novi vatreni obračun, kada je Čedomir Marsenić, otac ubijenog Komnena, sa sinovima Vojislavom i Vladanom htio da osveti sina, pa je ispred Višeg suda u Bijelom Polju pucao na Srđana Rajovića.

Najstariji Marsenić je tada na Rajovića ispalio metak iz pištolja, a potom su za njim pucali Vojislav i tada maloljetni Vladan. Ranjeni Rajović je trčeći s mosta skočio u Lim i tako umakao Marsenićima. Čedomir i Vojislav Marsenić su kasnije osuđeni zbog pucnjave na Srđana Rajovića, dok je tada maloljetni Vladan oslobođen optužbi da je pucao na Srđana Rajovića.

Sukob dviju familija odnio je i jednu slučajnu žrtvu - Beranac Vasilije Obradović (20) ubijen je 25. juna 2000. godine, kada je u centru grada Srđan Rajović pokušao da ubije Vladana Marsenića.

Rajović je tog dana kod sebe imao pištolj, a onda je nakon što se sreo sa Marsenićem ispalio metak na njega koji ga je promašio, a potom se zrno odbilo i rikošet je usmrtio nesrećnog Obradovića, koji je radio na obližnjoj građevini.

“Ne mogu se izjasniti da li je Marsenić tom prilikom repertirao pištolj, moj je bio za pojasom i ne sjećam se kada sam ga potegao, repertirao i pucao. Nasumice sam ispalio hitac sa namjerom da ga zaplašim, a nikako da bilo koga povrijedim toga dana jer da mi je namjera bila drugačija to sam mogao da uradim na drugi način i Marsenić danas ne bi bio među živima”, ispričao je Rajović tokom ponovljenog suđenja u Višem sudu u Bijelom Polju, gdje je naveo da je tog dana kao i ranije imao pancirni prsluk.

Rajović je zbog tog ubistva bio osuđen na 11 godina, ali je nakon dvije godine pobjegao iz zatvora, dok je bio na posmatranju u bolnici u Nišu. Nakon godina skrivanja, Rajović je u maju 2007. godine po potjernici Interpola Podgorica uhapšen u Sloveniji, a uz jako obezbjeđenje 20. jula 2008. godine isporučen je crnogorskoj policiji i smješten u zatvor u Spužu. Njemu je ponovo suđeno, a 2009. godine mu je zbog ubistva Obradovića, izrečena, takođe, kazna od 11 godina robije.

Rajovići zanimljivi i ANB-u

Braća Goran i Radisav Rajović nakon izlaska iz spuškog zatvora 2006. godine, gdje su odležali desetogodišnju kaznu zbog ubistva Komnena Marsenića, boravili su u inostranstvu. Braća Rajović, pominju se i u spisima Agencije za nacionalnu bezbjednost, kao osobe iz beranskog kriminalnog miljea, koje se bave trgovinom droge u inostranstvu. Rajovići su nekoliko puta demantovali navode iz izvještaja ANB-a, tvrdeći da oni nemaju veze sa nedozvoljenom trgovinom, već da se u inostranstvu bave legalnim poslom.

Oni su novac zarađen u inostranstvu u proteklih nekoliko godina investirali u Berane, gdje su gradili zgrade u samom centru grada. Radisav Rajović je prije pola godine u izjavi “Vijestima” tvrdio da vjeruje da su višegodišnjoj mržnji, pokušajima osvete i oružanim napadima “beranske familije Marsenić na njega i njegovu braću, koji su se dogodili 1998. i 2008. godine, 'kumovali' pojedini pripadnici Agencije za nacionalnu bezbjednost i policije”.

On tu sumnju potkrepljuje i time kako je nestao pištolj CZ, kalibra 9 mm, serijskog broja 316, iz kojeg je pucano na njegovog brata Srđana Rajovića 1998. godine. “Vjerujem da je taj pištolj nezakonito vraćen familiji Marsenić i da je iz njega pucano i na mene 2008. godine”, tvrdio je tada Rajović.

Vojislav ranio Radisava

Sin teško povrijeđenog Čedomira - Vojislav Marsenić (32) sredinom septembra 2009. godine izručen je Crnoj Gori, nakon što je ranije uhapšen u Srbiji po potjernici NCB Interpol Podgorica zbog pokušaja ubistva Radisava Rajovića (44). Po toj potjernici Marsenić je uhapšen 17. jula 2009. godine u Beogradu, a protiv njega se u bjelopoljskom Višem sudu vodi krivični postupak zbog sumnje da je u oktobru 2007. godine u beranskom kafiću “Evropa” ranio Rajovića i njegove drugove Dalibora Garovića (34) i Velička Džiknića (40).

I taj obračun dogodio se nakon slučajnog susreta članova dvije zavađene porodice - Marsenić je sa prijateljem Nikolom Božovićem sjedio za visećim stolom u blizini šanka, kada je u kafić ušao Rajović sa drugovima. “Kafić je bio krcat.

Rajović se vratio i prišao Marseniću, a zatim su razmijenili nekoliko psovki i uvreda i počeli da se pljuju”, tvrdio je tada očevidac obračuna. Navodno, tada je Marsenić iz jakne izvukao pištolj i ka Rajoviću i njegovim drugovima ispalio najmanje pet metaka, a potom pobjegao.

Rajović je u toj pucnjavi bio teško ranjen, zrno ga je pogodilo u rebra, a potom oštetilo jetru, želudac, tanka crijeva i bubreg. Drugi metak mu je okrznuo ruku.

Bonus video: