Kventin Tarantino oživljava legendu špageti-vesterna

Ćutljivi revolveraš koji nikad ne jaše konja, premda sa sobom vuče sedlo i na konopcu vuče mrtvački kovčeg
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2011. 10:00h

Legendu špageti-vesterna Đanga oživjeće kultni holivudski reditelj Kventin Tarantino, javljaju svjetski mediji. Tarantino je već braći Vajnstajn predao gotov scenario pod nazivom "Django Unchained" i dogovorio saradnju sa Frankom Nerom.

Junak iz filma Seđija Korbucija iz 1966. godine, u kojem ga je glumio Franko Nero, jedan je od najpoznatijih tropa špageti vesterna, kasnije korištenih u bezbroj filmova.

Uspjeh Korbucijevog izuzetno krvavog filma doveo je do toga da svaki drugi revolveraš u bezbrojnim italijanskim vesternima, snimanim u drugoj polovici šezdesetih i prvoj polovini sedamdesetih, dobije ime ili nadimak "Đango".

Ćutljivi revolveraš koji nikad ne jaše konja, premda sa sobom vuče sedlo, i koji na konopcu vuče mrtvački kovčeg u kojem skriva Gatling mašinku, imitiran je bezbroj puta; ovakvog ili onakvog "Đanga" glumili su i Terens Hil, i Tomas Milian, Glen Sakson, Džek Bets, Toni Kendal...

Originalni Đango ipak je bio neponovljiv

Sam Frako Nero vratio se toj ulozi u filmu Nila Rosatija iz 1987. godine (po Korbucijevom scenariju), “Đango 2: povratak Đanga", u kojem je nekadašnji revolveraš postao fratar, ali odbacuje krst i ponovo uzima revolver kad njegovu kćer otimaju lovci na robove.

Taj film brojni ljubitelji špageti-vesterna cijene koliko i original, a upravo taj motiv fratra-revolveraša iskoristio je i Sem Rejmi u "Brzi i mrtvi" za lik Rasela Kroua.

Originalni Đango, Franko Nero, pristao je na kameo-ulogu u Tarantinovu filmu

Crna odjeća, crni šešir, sivi šal i rukavice bez prstiju

Originalni Đango ipak je bio neponovljiv; njegov izgled – crna odjeća i šešir, crna pelerina, sivi šal i rukavice bez prstiju – isto je toliko poznat i imitiran kao i plava košulja, crne traperice, nakrivo zakopčani krzneni prsluk i pončo Istvudovog "Čovjeka bez imena".

A upravo tu legendu o Đangu planira da uskrsne Tarantino u svojem "Đangu bez lanaca" u produkciji braće Vajnstajn, i to kao crnca.

Još se ne zna ko će glumiti samog Đanga, ali ulogu njemačkog revolveraša, lovca na ucjene koji postaje mentor oslobođenog roba Đanga u tom poslu, i poslije mu pomaže da izbavi suprugu od zlog plantažera, glumiće Kristofer Valc.

Originalni Đango, Franko Nero, pristao je na kameo-ulogu u Tarantinovu filmu, a pored njega zna se da će glumiti Kit Kardin i Trit Vilijams.

Bonus video: