Plaketa "Miloš Šami" za glumca Branimira Popovića

U završnici HAPS-a promovisana je knjiga “Naš čovjek”, koja sadrži sedam dramskih etida
106 pregleda 0 komentar(a)
Branimir Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branimir Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.05.2011. 09:31h

Dodjelom Plakete “Miloš Šami” za najznačajniji doprinos manifestaciji - proteklog vikenda završene su Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti (HAPS).

Laureat je glumac Branimir Popović za ulogu ostvarenu u predstavi “Revizor”, Crnogorskog narodnog pozorišta, ali i za sve ranije uloge ostvarene u predstavama koje su gostovale na ovoj manifestaciji.

Među posljednjim bila je uloga arhitekte Momčila Tapavice u predstavi „Novećento Boka hotel“ – svojevrstan omaž ljudima u Herceg Novom od početka pa do 70-ih godina prošlog vijeka.

U završnici HAPS-a promovisana je knjiga “Naš čovjek”, koja sadrži sedam dramskih etida, mladih autora sa nekadašnjeg jugoslovenskog prostora koje je u omnibus pozorišnu predstavu prije tri godine pretočila rediteljka Slađana Vujović. To je treća knjiga u izdanju Hercegnovskog pozorišta.

Na HAPS-u su nastupili Crnogorsko narodno pozorište sa „Revizorom“ u režiji Veljka Mićunovića, sarajevski Kamerni teatar sa predstavom „Žaba“ u režiji Elmira Jukića, Zvezdara teatar sa hit predstavom „Generalna proba samoubistva“ po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića i predstava „Kvartet“ Ronalda Harvuda u režiji Miloša Jagodića, beogradskog teatra Slavija.

Najveća vrijednost HAPS-a je brojnost publike

Publika je vidjela i četiri predstave Hercegnovskog pozorišta: „Plan B“ Marije Čolpe u režiji Slobodana Milatovića, Egziperijevog „Malog princa“, Pinterovu „Izdaju“ u režiji Slađane Vujović i “Noć četiri mjeseca” Stevana Koprivice u režiji Staše Koprivice.

Dodijeljene su i Plakete Hercegnovskog pozorišta Vesni Medaković i beogradskom glumcu Predragu-Braci Todoroviću

Najveća vrijednost ovogodišnjeg HAPS-a je brojnost publike koja je na skoro svim predstavama ispunila cijelu dvoranu Park u kojoj su sve predstave odigrane.

Time je bio oduševljen i glumac Branislav Lečić koji je ocijenio da je hercegnovska publika prepoznala kvalitete tužne komedije Dušana Kovačevića, koji je kao slikar kada radi u akvarelu, pa skoro u jednom potezu pravi priču o civilizaciji u kojoj živimo, u kojoj više ništa nije sveto, pa ni ljudski život.

Sve pohvale publika je zaslužila i od gosta iz Sarajeva, glumca Emira Hadžihafizbegovića, ali je i publika emotivno reagovala na predstavu “Žaba”.

Komad je napisao hrvatski autor, u njemu igraju glumci sarajevskog Kamernog teatra 55, a već nekoliko mjeseci je na redovnom repertoaru beogradskog “Ateljea 212“, kazao je Hadžihafizbegović objašnjavajući da je publika na svim prostorima ex-YU, ali i širom svijeta primala jednako dobro.

Dodijeljene su i Plakete Hercegnovskog pozorišta Vesni Medaković i beogradskom glumcu Predragu-Braci Todoroviću.

Bonus video: