U BUDUĆNOSTI

Kada ćemo "postati" roboti?

Do sada je već dešifrovan genom neandertalca, a u naučnim krugovima se govori o perspektivama ponovnog oživljavanja tog pretka čovjeka.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2011. 16:28h

Zamislite kontaktna sočiva sa pristupom internetu, ili mogućnost da se oživi neandertalac? Profesor teorijske fizike Univerziteta Siti u Njujorku Mičio Kaku, očekuje ta i slična dotignuća, u periodu od 2030 do 2100.

 Na prototipu kontaktnih sočiva sa pristupom internetu, radi profesor Babak Parviz s Univeriteta Vašington, koji je za londonski "Tajms" pojasnio da će taj uređaj moći da raspoznaje lica ili da automatski prevodi sa stranih jezika.

Očekuje se da će se do 2030. u slobodnoj prodaji pojaviti "rezervni dJelovi" za ljudski organizam. Već i sada naučna dostignuća omogućavaju da se naprave hrskavica, kosti, koža, uši, nos, krvni sudovi, srčani zalisci, mokraćna bešika i traheje. Do tada će čovJek, možda ovladati i telepatijom.

Paralizovanima već i sada ugrađuju u mozak mikrošeme, uz pomoć kojih oni snagom svojih misli uče da pišu elektronska pisma, da igraju videoigrice i surfuju Internetom. Inženjeri kompanije "Honda korporejšen" su na tom principu stvorili robota.

 "Postoji vjerovatnoća da će naučnici do 2070. uspjeti da ožive izumrle životinje", kazao je profesor Kaku, prognozirajući kakva će se naučna dostignića pojaviti do 2100. godinje,

Do sada je već dešifrovan genom neandertalca, a u naučnim krugovima se govori o perspektivama ponovnog oživljavanja tog pretka čovjeka.

"Mislim da će to biti moguće kada dobijemo instrumente za genetske manipulacije. Takvi instrumenti će se teoretski pojaviti prije ili kasnije. Pitanje je samo da li je to potrebno raditi", ukazao je Robert Lanza iz korporacije "Edvansd sel teknolodži".

Do 2070. se očekuje i pojava tehnologija koje će omogućiti da se uspori starenje čovjeka, a do 2100. se mogu ostvariti maštanja naučnika o "materiji koja se može programirati", odnosno mijenjati oblik.

Početkom 22. vijeka pojaviće se kosmički brod koji bi mogao putovati ka zvijezdama, smatraju naučnici. Do tada će ljudska civilizacija odnijeti pobjedu nad rakom, a očekuje se i "stapanje čoveka sa robotima".

"Do 2100. će u naš svakodnevni život ući razumni roboti , ali mi nećemo biti odvojeni od njih, već ćemo prije sami djelimično postati roboti i biti povezani s robotima", prognozira naucnik Rodni Bruks s Tehnološkog instituta Masačusets.

Do tada će doći i do prodora u kosmičkom turizmu, što je povezano sa stvaranjem kosmičkog lifta.

Preporučujemo za Vas