Autoportret Fride Kalo na aukciji u Njujorku

"Ovo je najseksipilniji portret Fride koji sam ikada vidjela", rekla je Melian, direktora Sotebija
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2011. 10:15h

Autoportret veličine medaljona meksičke umjetnice Fride Kalo i poznata djela Fernanda Botera biće prodati sljedećeg mjeseca na Sotebijevoj aukciji latinoameričkih umjetnika u Njujorku.

Direktora Sotebija Karmen Melian rekla je Rojtersu da bi minijaturni autoportret Fride Kalo koji je 2000. godine vrijedio 225.750 dolara sada mogao da bude prodat za 1.2 miliona dolara.

To je najmanji rad Fride Kalo, veličine 5 sa 4.2 cm.

Frida je ovdje sebe prikazala glamurozno za razliku od drugih njenih poznatih radova na kojima je ona uplakana i umrljana krvlju

"Ovo je najseksipilniji portret Fride koji sam ikada vidjela", rekla je Melian.

"Ona na ovom portretu iskosa gleda, dok je na svim ostalim njen pogled uvek usmjeren pravo. Na većini njenih slikama njene oči su umiruće, ali na ovoj one su koketne", objašnjava Karmen Melion.

Prvi put se prikazala glamurozno

Frida je ovdje sebe prikazala glamurozno za razliku od drugih njenih poznatih radova na kojima je ona uplakana i umrljana krvlju, iskazujući na taj način svoju dugodišnju patnju koju je trpjela još od puberteta poslije nesreće u kojoj je doživjela prelom kičme i karlice.

Na ovom ovalnom portretu izgleda mlado i vedro i nosi viseće minđuše u obliku lustera koje se presijavaju

Prema riječima zaposlenih u Sotebiju 2005. godine, ulje na metalu pod nazivom "Korjeni" prodat je za 5,61 miliona dolara, što je do sada najskuplje prodato Fridino delo.

U maju prošle godine još jedna minijatura Fride Kalo dostigla je cijenu od 1,1 milion dolara iako je prethodno kod Kristija procijenjena na 100.000 - 150.000 dolara.

Aukcija u Njujorku koja će se održati 25. maja biće značajna i po tome što će na njoj biti obilježene tri decenije slika i skulptura kolumbijskog umetnika Botera poznatog po svojim korpulentnim, zaobljenim figurama.

"To je istorijski omaž. Mnoga dijela su izabrana zbog zanimljivih tematskih prikaza, kao što su porodica na okupu, čovjeka na konju, zavaljeni akt ", rekla je Melian.

Da li je precijenjen portret?

"Čovjek na konju", bronzana skulptura visoka 2,4 metara, mogla bi biti prodata po cijeni od 1,2 miliona dolara, a slika pod nazivom "Porodica" procijenjuje se da trenutno vrijedi 1,5 miliona dolara.

"On je pomalo precijenjen. Ono što svi zaboravljaju je to da je Botero tokom sedamdesetih i šezdesetih postao poznat po svojim političkim radovima", rekla je Karmen Melian.

Slika "Predsjednik" iz 1975. je ironičan prikaz tradicionalnog latinoameričkog heroja, borca za nezavinost.

Skulptura od smole iz 1977. "Pedro na konju" sa sintetičkom dlakom, ima politički prizvuk i ismejava diktatora.

Konj je na crvenim točkovima, poput igračke, koja zapravo predstavlja podsjećanje na Boterovog sina koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći, objasnila je Karmen.

Galerija

Bonus video: