Kompjuterske igre pomažu u liječenju cistične fibroze

Karis (12) iz Glazgova ima zakazana dva termina za vježbe dnevno, ali kaže kako postoji sukob između onoga što želi da učini i onoga što zna da treba da učini.
101 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2011. 09:07h

Mogu li računarske igre da ubijede djecu sa cističnom fibrozom da odluče da idu na fizikalne terapije?

Cistična fibroza ili mukoviscidoza je jedna od najčešćih genetskih bolesti bjelaca. Karakteriše se promjenama na plućima i pankreasu gdje se stvara gusti, mukozni sekret koji može da dovede do zapušenja bronhiola i pankreasnih kanala, što dovodi do čestih zapaljenja i insuficijencije ova dva organa.

Cistična fibroza može da dovede i do poremećaja ostalih organa: sjemenih kanalića u testisima usljed čega nastupa sterilitet, poremećaja u sistemu organa za varenje, dijabetesa.

Fizikalna terapija, uključujući i vježbe disanja, koriste se za čišćenje pluća i otvaranje disajnih puteva.

Karis (12) iz Glazgova ima zakazana dva termina za vježbe dnevno, ali kao i njena majka Mišel MekMonagl, kaže kako postoji sukob između onoga što želi da učini i onoga što zna da treba da učini.

Karis voli računarske igre, crtanje, muziku i filmove...

"Ima i drugih stvari koje ona želi da radi, ali to je kao u vezi sa pranjem posuđa: radije biste radili nešto drugo", kaže njena majka.

Ljekaru u Sjedinjenim Državama su primijetili da djeca nerado obavljaju vježbe disanja. Radije se bave drugim stvarima, kao što je igranje kompjuterskih igara. Stoga su ljekari pokušali da povežu te radnje.

Umjesto da koriste senzor pokreta ili ručni kontroler, te igre se oslanjanju na spirometar, koji mjeri koliko i kako osoba brzo ispušta vazduh. Disanje se koristi za pokretanje automobila u jednoj igrici, te uništavanje životinja u drugoj.

Profesor Piter Bingam, sa Vermont univerziteta je testirao igre na 13 djece uzrasta 8 do 18 godina, koji su oboljeli od cistične fibroze.

Prema njegovim nalazima, djeca su prihvatila igre.

"Takve igre mogu biti dobar način da se djeca uključe u terapiju", kaže on, dodajući da je zamisao potpuno etička i da je odgovarajuće ukazati djeci kako igrajući neke igre mogu da učine nešto dobro za svoje zdravlje.

Gospođa MekMonagl kaže da je saglasna sa takvim atraktivnim načinom vježbanja.

"Djeca sa CF su svakodnevno izložena napornim tretmanima", kaže Džema Metjus, iz organizacije sa podršku oboljelima od CF.

"Ljekari i roditelji stalno razmišljaju o novim nainima kako da ohrabre djecu da odrade tretman, stoga je ovaj pristup kroz video igrice odličan način da im tretmani lakše padaju", rekla je ona.

Bonus video: