Šta raditi prije ispita?

Gvožđe jača imunitet i poboljšava kognitivne sposobnosti i razvoj jer je važan u procesu stvaranja hemoglobina i osnovnih enzima. Kalcijum pak jača kosti, a vitamin A ublažava umor očiju.
132 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2011. 11:46h

Osim što trebate naučiti to što učite, prije testova i ispita ne bi bilo loše da pripazite što jedete i da promijenite neke životne navike. Muči li vas stres zbog nadolazećeg ispita? Testiranja, ispiti, kolokviji... Jednima mačji kašalj, drugima noćna mora. Učenici i studenti širom svijeta moraju ih položiti ako žele napredovati u obrazovnom životu, a svako od nas zna ili se sjeća kako to može biti stresno i naporno. Nervoza, zaboravljivost, blokada mozga i velika očekivanja sve to uzima svoj danak. Srećom, postoji rješenje za te probleme, prenosi metro-portal.hr. Osim činjenice da to što učite morate i naučiti, stres i nervozu možete pobijediti i uz pomoć hrane koja će vam uz smirenost dati energiju i povećati koncentraciju.

Hrana protiv stresa

Narandže

Kad ste pod stresom prije ispita dolazi do pada nivoa vitamina C u vašem tijelu, a to vas čini osjetljivijima na bolesti. Jedite narandže - pored vitamina C one će vam dati i folnu kiselinu koja je sjajna za zdravlje.

Spanać

Ovo je bogat izvor gvožđa i kalcijuma kao i vitamina A. Gvožđe jača imunitet i poboljšava kognitivne sposobnosti i razvoj jer je važan u procesu stvaranja hemoglobina i osnovnih enzima. Kalcijum jača kosti, a vitamin A ublažava umor očiju.

Voda

Pomaže probavi i dobra je za bubrege. Pomaže u regulisanju i održavanju normalne tjelesne temperature, važna je za korišćenje energije, budnost i opšti tjelesni i mentalni rad. Tijelo uvijek treba da ima dovoljno vode: kad smo pod stresom često zaboravljamo jesmo li i koliko žedni.

Mlijeko

Idealna količina kalcijuma dnevno je 600 miligrama za svakog učenika, studenti mogu uzimati i više. kalcijum je važan za tjelesni razvoj, ali ujedno jača imunitet.

Proteini

Jaja, mliječni proizvodi, meso. Morate ih unositi na dnevnoj bazi. Oni jačaju mišiće, drže nas budnima, aktivnima i u formi.

Žitarice

Dobri ugljikohidrati u formi žitarica, raspoređeni u manje porcije tokom dana, daće vam dovoljno energije da pregrmite ispitne muke. Ova hrana omogućuje da se energija lagano i konzistentno upija pa ćete moći da izdržate čitav dan bez problema.

Bonus video: