u opštini začuđeni

Iz Budve za Palermo kreće baklja u čast sudije Falkonea

Za sada nije jasno zašto se baklje pale u Budvi i zašto kreću baš iz Crne Gore. Takođe ne piše ko pomaže organizaciju iz Crne Gore
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2011. 20:20h

Firenca/Budva - Iz Budve bi 7. maja trebalo da krene tradicionalna memorijalna baklja u znak sjećanja na borce za pravdu, nastradale 1992. u mafijaškim atentatima, objavile su italijanske agencije.

Naziv inicijative, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Italije je "Da ne zaboravimo - ceremonija u znak sjećanja na žrtve dužnosti". Događaj je osim Đovaniju Falkoneu i Paolu Borselinu, koji su ubijeni prije 19 godina u mafijaškim atentatima, posvećen je svim žrtvama organizovanog kriminala i terorizma.

U Budvi iznenađeni

U Italiji ubistvo Borselina i Falkonea važi za neke od najtragičnijih momenata u borbi protiv mafije - obojica važe za heroje i njihova imena nose mnoge škole i razne druge ustanove

“Niko nam se nije pismeno niti usmeno obratio zahtjevom da će bilo kakva manifestacija te vrste biti organizovana u našem gradu,” kazali su sinoć „Vijestima“ iznenađeni objavom italijanskih agencija.

Baklje će, kako javljaju italijanski mediji, petorica biciklista pronijeti crnogorskim ulicama, zatim će iz Barija krenuti ka sjeveru Italije, proći kroz mnoštvo italijanskih gradova, i vratiti se do Palerma (Sicilija), gdje su ubijeni Borselino i Falkone, i gdje treba da stignu do godišnjice koja je 23. maja.

Ne piše ko pomaže organizaciju iz Crne Gore

Događaj je organizovao italijanski nezavisni sindikat policije (Sindacato Autonomo di Polizia, SAP), u saradnji sa fondacijom Falkone, italijanskim Ministarstvom obrazovanja, Savjetom policijskih sindikata Evrope.

U svakom od mnogobrojnih mjesta u kome će se zaustaviti povorka biciklista sa bakljama obilježava se makar jedna žrtva mafije. Ove godine povorka će proći kroz Brindisi, Bari, Molu, Peskaru, Akvilu, Ankonu, Rimini, Bolonju, Padovu, Torino, Đenovu, Rim, Palermo...

Za sada nije jasno zašto se baklje pale u Budvi i zašto kreću baš iz Crne Gore. Takođe ne piše ko pomaže organizaciju iz Crne Gore.

U Italiji ubistvo Borselina i Falkonea važi za neke od najtragičnijih momenata u borbi protiv mafije - obojica važe za heroje i njihova imena nose mnoge škole i razne druge ustanove.

Nijedan od dva masakra nije do kraja raskrinkan i godinama se šire spekulacije o umiješanosti osoba na vlasti, te o nevoljnosti da se proces dovede do kraja.

Đovani Falkone smatra se zaslužnim za osnivanje Nacionalne direkcije za borbu protiv mafije, i Istražne direkcije za borbu protiv mafije (Direzione Investigativa Antimafia, DIA), koja je nastala 1991. godine.

Borselino ubijen ispred majčine kuće

Falkone se borio za stvaranje ovih institucija, koje su danas nosioci svih velikih istraga protiv mafije, smatrajući da se jednoj razuđenoj kriminalnoj organizaciji ne može suprotstaviti samo pojedinačnim tužiocima i organima policije.

Borselino i Falkone su se poznavali i zajedno su radili na stvaranju tima tužilaca koji je doveo do prvog "maksi-procesa protiv mafije" koji je rezultirao 1987. sa rekordnih 360 osuda, ukupno 2.665 godina zatvora, i milijarde italijanskih lira kazni.

Ubijeni su u razmaku manje od dva mjeseca. Falkone je ubijen u kolima maja 1992. godine zajedno sa suprugom i članovima obezbjeđenja.

Borselino je ubijen zajedno sa pet članova ličnog obezbjeđenja jula 1992, ispred kuće svoje majke.

Papa Benedikt XVI se moli ispred spomenika Falkoneu i drugim žrtvama

Galerija

Preporučujemo za Vas