Niveina krema slavi stoti rođendan

Nivea, krema za kožu specifičnog mirisa i sastava u poznatoj plavoj kutijici slavi ove godine stoti rođendan, iako se danas na tržištu bolje prodaju proizvodi koji su od nje potekli
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2011. 17:27h

Godine 1911. doktor Oskar Troplovic, vlasnik njemačke farmaceutske laboratorije Bajersdorf, izradio je prvu uljnu emulziju u vodi.

Ta revolucionarna pomada ne stari, za razliku od svojih prethodnica pravljenih na bazi životinjskih masti. Dobila je ime Nivea, po latinskoj riječi niveus što znači- sniježno bijele boje.

Iz Njemačke i Austrije, gdje je odmah postala hit među bogatijom klijentelom, brzo se probila do svih društvenih slojeva i prokrčila put i na druga tržišta.

Danas se brend Nivea prodaje u više od 200 zemalja.

Najveći potrošači kreme iz slavne plave kutijice su Ujedinjeni Arapski Emirati, ispred Poljske i Njemačke. Lani je u svijetu prodano 100 miliona okruglih kutijica Nivea kreme.

Brend Nivea danas obuhvata 14 proizvoda, od dezodoransa do gela za tuširanje, preko proizvoda za njegu muškaraca i osoba u starijoj dobi.

Danas na kremu - koja se najvećim dijelom proizvodi u Hamburgu, ali i u Aziji i Južnoj Americi - otpada skoro 10 posto prodaje.

Bajersdorf je 2010. ostvario ukupni prihod od 6,2 milijarde eura zahvaljujući i drugim svojim brendovima poput Labella, Hansaplasta, La Prairiea i Eucerina.

Bonus video: