5 filmova nedjeljno

Sovjetski filmski klasici na Jutjubu

Moskovska filmska kompanija Mosfilm iz koje su izašli neki od klasika sovjetskog filma saopštila je da će nekoliko desetina njenih najpoznatijih filmova biti dostupno preko Internet sajta Jutjub (YouTube).
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2011. 16:42h

Kako prenosi Frans pres, ugovorom između Mosfilma i Jutjuba je predviđeno da će 50 filmova koji imaju legendarni status u Rusiji, ali su malo poznati u svijetu, prvi put biti predstavljeni široj publici.

Filmovi će biti postavljani na sajt sa titlovima i Mosfilm planira da izbaci pet filmova svake nedjelje, što znači da bi do kraja godine oko 200 filmova trebalo da bude dostupno na sajtu.

Među filmovima koji se mogu naći na Jutjubu su "Ivan Vasiljevič mijenja okupaciju", komedija iz 1973. godine u kojoj sovjetski inženjer greškom pošalje cara Ivana Groznog u modernu Moskvu, kao i "Bijelo sunce pustinje" iz 1969. godine, film čija se radnja dešava u centralnoj Aziji i koji i dalje kosmonauti gledaju prije polijetanja.

Zainteresovani će moći da pogledaju i omiljeni Staljinov film "Volga, Volga", kao i "Ogledalo" Andreja Tarkovskog.

"Nama je projekat sa Jutjubom veoma važan i interesantan", rekao je direktor Mosfilma, Karen Šahnazarov.

"Cij je da gledaocima damo mogućnost da legalno gledaju video materijal i spriječimo ilegalnu upotrebu naših filmova", rekao je on i dodao da je to moguće zahvajujući kapacitetu Jutjuba da blokira piratski sadržaj.

Mosfilm vuče korijene iz 1920-ih godina i ranih dana filma. Ime je dobio 1935. godine i dalje koristi kao logo čuvenu sovjetsku skulpturu "Radnika i seljanke".