Kakve osobe češće varaju?

Uzroke su podijelili na tri kategorije: osobine ličnosti, status veze i relativna vrijednost na tržištu bračnih partnera. Što se tiče osobina ličnosti, pokazalo se nešto neočekivano: osobine ličnosti muškarca vrlo slabo predviđaju nevjeru.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2011. 10:05h

Vodeći uzrok razvoda braka je seksualna nevjera. Ko je najvjerovatniji počinitelj? Koja vas osobina ličnosti ili situacija u vezi čini preljubnikom? Vodeći uzrok razvoda braka u većini svjetskih kultura jest seksualna nevjera. Ali nevjeru je ponekad teže predvidjeti od potresa, pa se postavlja pitanje: ko će je vjerovatnije počiniti? Kakve osobe, s kakvim osobinama u kojoj vrsti odnosa, zbog čega?

Američki psiholozi D. M. Buss i T. K. Shackelfold su ispitali 107 novopečenih bračnih parova kako bi otkrili koji su vodeći uzroci nevjere u prvih godinu dana braka. Uzroke su podijelili na tri kategorije: osobine ličnosti, status veze i relativna vrijednost na tržištu bračnih partnera. Što se tiče osobina ličnosti, pokazalo se nešto neočekivano: osobine ličnosti muškarca vrlo slabo predviđaju nevjeru. Jedina osobina koja se pokazala povezanom s vjerovatnoćom njegove nevjere je intelekt/otvorenost iskustvu (veća otvorenost iskustvima – veća vjerovatnoća nevjere).

S druge strane, osobine ličnosti žena su povezane sa vjerovatnoćom i njene, ali i partnerove nevjere. Konkretno, za žene s niskom savjesnošću postoji veća vjerovatnoća flertovanja, ljubakanja i jednokratne ili višekratne seksualne avanture s nekim izvan braka. Isto vrijedi za žene s niskom emocionalnom stabilnošću, kao i za one s izraženim narcisizmom i one s izraženim psihoticizmom.

Jedna od varijabli iz kategorije 'status veze' koja je najbolje predviđala vjerovatnoću nevjere je – očekivano – seksualno nezadovoljstvo. Osim toga pretjerano ljubomorni partneri, oni koji su promjenjivog raspoloženja i koji stalno prigovaraju, takođe su češće žrtve nevjere.

Razlika između relativne 'vrijednosti na tržištu' partnera takođe je povezana s vjerovatnoćom nevjere, ali samo ako je muškarac percipiran kao kvalitetniji partner: tada će varati i on ('jer može') i ona ('jer se osjeća nesigurno'). Kada je situacija obratna ili kada su partneri podjednako traženi na 'tržištu', ne postoji povećani rizik od preljuba.

Bonus video: