POČELO SUĐENJE

Veselin-Batko Vlahović: Gotovo sve mi je namješteno

Ja to nijesam počinio”, rekao je Vlahović na početku suđenja za ratne zločine 1992., koji se vodi pred sudom Bosne i Hercegovine.
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2011. 17:50h

“Veliki broj djela je izmišljen i namontiran, kao i svjedoci. Ja to nijesam počinio”, rekao je Veselin-Batko Vlahović (40), na početku suđenja za ratne zločine 1992., koji se vodi pred sudom Bosne i Hercegovine.

Vlahović je uhapšen u Španiji u martu prošle godine, a pravosudnim organima BiH je izručen pet mjeseci kasnije.

Tužilac Državnog tužilaštva Behaija Krnjić juče je pročitao 56 tačaka optužnice i u uvodnoj riječi naglasio da će Tužilaštvo saslušanjem 105 svjedoka i predočavanjem više od 400 dokumenata dokazati odgovornost Vlahovića za progon, ubistva, silovanja, zatvaranja, odvođenja u ropstvo i prisilne nestanke.

“Iskazi svjedoka će dokazati da je Vlahović bio gospodar života i smrti na području Kovačića, Vraca i Grbavice, a gdje je poduzeo sve radnje koje mu se stavljaju na teret. Smatram da će Vijeće donijeti pravilnu odluku o dogovornosti optuženog, a ona može biti samo osuđujuća”, kazao je Krnjić.

Sudskom vijeću se obratio i Radivoje Lazarević, branilac optuženog, koji je kazao da će ddbrana kroz dokazni postupak iznijeti svoj stav o optužbama, dok je Vlahović negirao učešće u počinjenim zločinima.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, te silovao više od 10 žena. U optužnici se navodi da je Vlahović određeni broj žena više puta silovao, te je omogućavao i drugim vojnicima da ih seksualno zlostavljaju.

Preporučujemo za Vas