Amerikanac porijeklom iz Beransela: Vatrogasci su skidali moju slobodu!

"U najstrašnijim košmarima sanjam kako mi gori kuća i dolaze vatrogasci", kaže Lončar.
168 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2011. 16:15h

U nastavku suđenja po tužbi američkog državljanina porijekom iz Beransela Jovana Lončara, protiv Opštine i podgoričkih preduzeća Metropolis media i Montino, zbog nasilnog skidanja uredno zakupljenog bilborda sa plakatom divljeg smetlišta Vasove vode, svjedočio je gradonačelnik Berana Vuka Golubović.

Njegov brat Milan, koji je direktor Agencije za izgradnju grada, i Đoko Veljić, načelnik službe zaštite, nijesu se pojavili pred sudom.

Sudija Dragan Šćepović je na prethodnom ročištu tražio da se u svojstvu svjedoka, na okolnosti izdavanja naloga za skidanje i sprovođenje procedure za ukljanjanje bilborda, saslušaju gradonačelnik, njegov brat i načelnik službe zaštite.

Gradonačelnik je na suđenje došao bez pravnog zastupnika i insistirao da on zastupa Opštinu. Kada mu je sudija objasnio da je pozvan u svojstvu svjedoka, odlučeno je da se zastupnik pozove telefonom i sačeka da dođe.

Nije pokrenuo postupak protiv vatrogasaca

Golubović je potom izjavio da je on izdao nalog za uklanjanje konstrukcija bilborda, zbog, kako je kazao, neregulisanih finansijskih odnosa sa firmom Metropolis media koja njima gazduje.

Na primjedbu Lončarevog advokata Azre Jasavić da se sa Lončarom vidio tek nakon tri mjeseca, Golubović je odgovorio da ne može da se sjeti kada je to bilo

"Kada sam stupio u kontakt sa firmom Metropolis i kada se ispostavilo da postoji ugovor o zakupu do 2012. godine, onda sam zaustavio sve radove na uklanjanju bilborda“, rekao je predsjednik Opštine.

On je kazao da mu nije poznato da li su skinuti još neki bilbordi u gradu, i dodao da nije pokrenuo disciplinski postupak protiv vatrogasaca koji su skinuli samo Lončarev plakat jer je vjerovao da će se stvari riješiti dogovorom sa Lončarom kojem je ponudio da se njegov plakat vrati o trošku Opštine.

Na primjedbu Lončarevog advokata Azre Jasavić da se sa Lončarom vidio tek nakon tri mjeseca, Golubović je odgovorio da ne može da se sjeti kada je to bilo.

Na pitanje da li svjedok zna da se slučaj Jovanovog bilborda našao u izvještaju Stejt departmenta o kršenju ljudskih prava u Crnoj Gori za 2010. godinu, on je kazao da su to „neki novi momenti koji se ne odnose na postupak“.

Advokatica Jasavić je prigovorila i kazala da je Golubović u cjelosti dao iskaz kako bi Opština izbjegla odgovornost u ovom postupku.

"Ja sam kao dječak maštao da postanem vatrogasac"

Lončar je u svojstvu parnične stranke izjavio da se nikada u životu nije osjećao nemoćnije i očajnije kao te noći dok je slučajno prisustvovao skidanju njegovog plakata, kada je jedan od vatrogasaca i fizički nasrnuo na njega.

"U najstrašnijim košmarima sanjam kako mi gori kuća i dolaze vatrogasci"

"Vatrogasci su skidali moju slobodu. Skinuli su samo moj plakat, dok drugu stranu bilborda koji je zakupila Vlada Crne Gore, nijesu dirali“, rekao je Lončar.

On je kazao da i danas trpi jake duševne bolove zbog kojih „u Americi četiri puta sedmično ide kod psihijatra“.

„Ja sam kao dječak maštao da postanem vatrogasac. Oni su uništili moju predstavu vatrogasaca kao ljudi koji spašavaju živote i ja sada imam mučninu kada vidim vatrogasce. U najstrašnijim košmarima sanjam kako mi gori kuća i dolaze vatrogasci. Osjećam strah i zbog toga pijem tablete za smirenje“, izjavio je Lončar.

Pošto je izostalo prisustvo sudskog vještaka, odlučeno je da se vještačenje o Lončarevim duševnim bolovima uradi na osnovu izjave i medicinske dokumentacije koju će dostaviti iz SAD.

Bilbord pocijepan 9. avgusta u ponoć

Lončar je Opštinu Berane, i podgorička preduzeća Metropolis media i Montino tužio zbog toga što mu je 9. avgusta u ponoć pocijepan uredno zakupljeni bilbord na koji je bila istaknuta fotografija gradskog smetlišta na Vasovim vodama i natpis „dokle“.

Suđenje, koje se nastavlja početkom juna, pratilo je dvadesetak mještana Beransela

Bilbord su pocijepali vatrogasci, a u tužbi se tvrdi da je to učinjeno po nalogu direktora Agencije za izgradnju grada Milana Golubovića, gradonačelnikovog brata.

Lončar tužbom traži nadoknadu zbog materijalne i nematerijalne štete koju tuženi treba solidarno da plate, kao i da se o trošku tuženih na šest mjeseci, na istom bilbordu postavi njegov plakat sa istim sadržajem.

Suđenje, koje se nastavlja početkom juna, pratilo je dvadesetak mještana Beransela i pojedini predstavnici opozicionih partija.

Galerija

Bonus video: